Pupovac: Hrvate ne zanimaju posledice

Izvor: Vesti-online.com, 04.Avg.2015, 05:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Hrvate ne zanimaju posledice

U selima opštine Vrginmost u "Oluji" je ubijeno 67 srpskih civila. Od većine njih posmrtni ostaci još nisu pronađeni, niti je iko za te zločine odgovarao kao ni za ostale počinjene u drugim delovima Krajine.

Za sve zločine u "Oluji" u Hrvatskoj su pokrenuta tri krivična procesa, a samo je jedan pravosnažno okončan. Porodice žrtava podigle su protiv Hrvatske 39 tužbi, od kojih su samo tri prihvaćene.

U spomen na žrtve stradale tokom i posle "Oluje" u nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je u selu Pješčanica kod Vrginmosta održana komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV) i NVO Dokumenta. Pomen stradalima služio je paroh Mile Ristić, a govorili su Vesna Teršelić i Milorad Pupovac.

- U hrvatskom javnom prostoru ne samo da nema mesta za sećanje na one koji su stradali 1991. i 1992. u hrvatskim gradovima isterivanjem iz stanova i kuća, otmicama, ubistvima, nego ni za one koji su u dva dana morali napustiti svoj zavičaj. Da je otišlo 250.000 ptica, neko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti. Ali u hrvatskoj javnosti nema prostora za takvo pitanje, kao ni moralnog osećaja i potrebe da se to pitanje postavi, a nema ni moralne odgovornosti da onima koji ga postavljaju taj prostor bude otvoren - rekao je Pupovac.

U Gornjoj Čemernici učesnici skupa položili su cveće na grob Dmitra Obradovića, ratnog predsednika SO Vrginmost koji je 1992. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima.

Britanski stručnjak za Balkan Džejms Ker-Lindzi smatra da je žalosno to što je Hrvatska odlučila da slavi "Oluju".

- Čak i ako tu operaciju doživljavaju kao okončanje separatističke pretnje u njihovoj zemlji, i dalje imamo činjenicu da je za to plaćena veoma visoka cena - rekao je Lindzi.

Na kninsku tvrđavu helikopterom je spušten spomenik Franji Tuđmanu koji će biti otkriven na dan proslave.

- Tuđman je ovde proglasio "imamo Hrvatsku", pobedonosno i s velikim poštovanjem prema novom vremenu - izjavio je autor spomenika Miro Vuco.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.