Izvor: B92, 27.Avg.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest hrvatskih poljoprivrednika

Batrovci, Zagreb -- Hrvatska policija sprečila je poljoprivrednike da blokiraju granične prelaze sa Srbijom, Bosnom i Mađarskom.

Nezadovoljni otkupnom cenom pšenice i uljane repe, hrvatski poljoprivrednici najavili su blokadu 15 graničnih prelaza. Većina udruženja poljoprivrednika odustala je od protesta, a one koji su izašli na puteve zaustavila je policija. Uprkos okupljanjima hrvatskih poljoprivrednika, saobraćaj na graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske odvijao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se uobičajeno.

Tresla se gora, rodio se miš - ovako bi se moglo opisati stanje na hrvatskim granicama, nakon najave poljoprivrednika iz te zemlje da će blokirati sve izlaze iz Hrvatske.

Nijedan granični prelaz nije blokiran, jer je policija zaustavila seljake na oko kilometar i po od pet graničnih prelaza ka kojima su krenuli.

Nekoliko stotina hrvatskih poljoprivrednika prekinulo je proteste pošto ih je premijerka Jadranka Kosor pozvala da u naredni četvrtak dođu na razgovor u Vladu.

Poljoprivrednici su se zatim mirno razišli, ali njihovi predstavnici upozoravaju na mogućnost novih protesta, ukoliko se ne reši problem cene pšenice.

Šef Kancelarije glavnog zapovednika hrvatske policije Krunoslav Borovec izdao je danas saopštenje u kojem se navodi da je u protestima "učestvovao manji broj poljoprivrednika s traktorima".

Kako se navodi, policija je na putevima formirala kontrolne punktove i zaustavljala traktore kako bi sprečila najavljene blokade graničnih prelaza i državnih saobraćajnica.

Borovec tvrdi da su protesti na nekoliko državnih puteva prema granici sa Srbijom, BiH i Mađarskom prošli mirno i bez incidenata.

Nezadovoljni poljoprivrednici su nakon žetve zatražili otkupnu cenu od kunu i 10 lipa, odnosno oko 15 evro centa po kilogramu pšenice, pri čemu su od otkupljivača tražili 95 lipa, a od države dodatnih 15 lipa.

Zahtev je naknadno povećan pošto je cena goriva za poljoprivredne mašine u međuvremenu povećana, što dodatno uvećava troškove proizvodnje.

Iako su hrvatski poljoprivrednici najavili blokadu granica, to nije izazvalo veće gužve na graničnom porelazu Batrovci, između Srbije i Hrvatske.

Najviše desetak automobila čekalo je u redu za prelazak granice, a kontrola dokumenata nije trajala duže od 5-6 minuta.

Slična situacija je bila i sa druge strane granice, na prelazu Bajakovo, gde se zadržavanje merilo takođe minutima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska: Dva udruženja odustala protesta

Izvor: Capital.ba, 27.Avg.2009

ZAGREB, Dva udruženja hrvatskih poljoprivrednika odustala su od protesta najavljenih za danas, ali ih većina najavljuje da će blokirati granične prelaze prema Mađarskoj, Srbiji i BiH, javljaju hrvatski mediji. Zajednice udruženja seljaka Slavonije i Baranje /ZUSSB/ i Udruženja poljoprivrednih...

Nastavak na Capital.ba...

Hrvatska: protest zbog pšenice

Izvor: BBC na srpskom, 27.Avg.2009

Više udruženja proizvođača pšenice najavilo blokadu graničnih prelaza zbog niske otkupne cene. Policija zabranila blokade. Vlada kaže da nema više para.

Nastavak na BBC na srpskom...

Sprečena blokada granica u Slavoniji

Izvor: RTS, 27.Avg.2009

Nakon što je dogovoren sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor predstavnici hrvatskih poljoprivrednika odlučili prekinuti protest. Sastanak idući četvrtak...Nekoliko stotina hrvatskih poljoprivrednika prekinulo je protestna okupljanja blizu graničnih prelaza sa Srbijom, BiH i Mađarskom pošto ih...

Nastavak na RTS...

Završen protest poljoprivrednika

Izvor: EMportal, 27.Avg.2009

Protest hrvatskih poljoprivrednika koji su, nezadovoljni otkupnim cenama pšenice, danas traktorima izašli na granične prelaze u Slavoniji, završen je oko 15.00, nakon što je predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor predstavnike udruženja poljoprivrednika pozvala na razgovor.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.