Proslavljen Dan državnosti u Crnoj Gori

Izvor: VOA, 13.Jul.2016, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljen Dan državnosti u Crnoj Gori

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak crnogorskog naroda protiv fašizma. Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, je sinoć, na svečanom prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju, rekao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini korist u građana, a ne protiv bilo koga. On je kazao da je decenija od obnove nezavisnosti potvrdila vrijednost i nezamjenljivost građanske i antifašističke Crne Gore, i poručio da je zadatak svih "da na Dan državnosti ponove posvećenost vrijednostima antifašizma". Vujanović je, povodom Dana državnosti Crne Gore, donio naredbu da se izvrši počasna artiljerijska paljba na Cetinju, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U Lovćencu proslavljen Dan državnosti CG

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2016, 08:28

Sinoć je u Lovćencu pred više hiljada građana održano "Crnogorsko kulturno veče" u čast 13. jula, Dana državnosti Crne Gore...U organizaciji Crnogorske kulturne mreže centralna proslava je ovoga puta održana u Lovćencu , u srcu Bačke...Predsednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.