Priština: Više od 30 povređenih, 27 uhapšenih

Izvor: VOA, 27.Jan.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Više od 30 povređenih, 27 uhapšenih

Više od 30 povređenih osoba i 27 uhapšenih, bilans je današnjih demonstracija koje su održane u Prištini zbog izjave ministra za zajednice i povratak Jablanovića i Trepče.

Demonstracije u Prištini je organizovao Pokret Samoopredeljenje zbog izjave ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, koji je napadače na raseljene Đakovčane 6. januara nazvao divljacima, i zbog situacije oko kombinata Trepča. Zbog napada na novinare srpskih redakcija na protestu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u subotu i neotkrivanja napadača, većina srpskih novinara danas nisu pratili  proteste u Prištini.

Kako javljaju prištinski mediji na današnjim demonstracijama koje je organizovao Pokret Samoopredeljenje povređeno je više od 30 osoba, a 27 ljudi je uhapšeno. Sukobi demonstranata i policije počeli su sat vremena nakon početka protesta. Demonstranti su kamenicama i drugim predmetima gađali  kordon policije koja je uzvratila suzavcem i vodenim topom.

“Naš cilj je jasan, zahtevamo momentalnu ostavku ministra Jablanovića i da Trepča bude proglašena za preduzeće u javnom vlasnitvu", rekao je Dardan Molićaj iz Pokreta samoopredeljenje.

Demonstranti su kako javljaju mediji danas ponovo napali novinare u Prištini. Na meti demonstranata bili su bili novinari prištinskog dnevnika Ekspres.

Većina srpskih novinara i dopisnika beogradskih i međunarodnih medija na srpskom jeziku danas nisu pratili proteste u Prištini, jer kako je rečeno na konferenciji za novinare Udruženja novinara Srbije na Kosovu policija izbegava da saopšti da li je i ko uhapšen zbog napada na njihove kolege  iz RTS-a, B92 i RTK2 na demonstracijama u subotu. Novinari su poručili da traže zaštitu policije i oštru reakciju kosovskih i međunarodnih institucija.

"Ovo je nekakav naš pokušaj skretanja pažnje na jedan veoma ozbiljan i opasan problem koji postoji. Ne vidim na koji bi drugi način mogli, ima još drugih načina, ali u ovom trenutku mislim da je bio pravi način da skrenemo pažnju na ovaj problem”, rekao je na konferenciji za novnare Predrag Radonjić iz Udruženja novinara Srbije na Kosovu. .

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je današnje nasilje na ulicama Prištine i pozvala demonstrante na razum.

Smatram neprihvatljivim nasilje nad Policijom Kosova i oštećenje javne i privatne svojine od protestanata u današnjim demonstracijama. Protest jeste nepobitno i Ustavom garantovano pravo, ali ovo pravo ide zajedno sa odgovornošću, a današnje nasilje u trgovima Prištine teško oštećuje red i zakon i ozbiljno ugrožava bezbednost građana”, navela je Jahjaga u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je istakla da su haotične i nasilne scene na ulicama Prištine potpuno neprihvatljive i da su institucionalna rešenja i dijalog najbolji način za prevazilaženje nastale situacije.

I Vlada Kosova saopštila je da poštuje demokratsko pravo na protest, ali takođe, kako se navodi u saopštenju, izražava “odlučnost da ne toleriše dešavanja koja nanose štetu zemlji, institucijama, imovini u privatnom i društvenom vlasništvu”.

I američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Dzejkobson je reagujući na današnji protest u Prištini izjavila da je uništavanje imovine kriminalni čin. Na svom Tviteru ambasadorka Džejkobson je napisala - “Mirni protest je demokratsko pravo. Uništavanje javne i privatne imovine je kriminalni akt”, napisala je Džejkobson.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.