Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na splitskom području aktivan, ali pod kontrolom

Požar na području između Splita i Omiša i dalje je aktivan, nije lokalizovan, ali je pod kontrolom vatrogasaca, objavila je jutros hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Kanaderi i jutros vodom natapaju područje Srinjina, Tugara i vrha Mosora, gde i dalje gori, ali tamo nisu ugroženi objekti.

Osim oko Splita, na području Splitsko-dalmatinske županije gori na još tri mesta, dok su požari na Hvaru, Klisu i u Radošiću lokalizovani.

U gašenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << požara angažovane su i vazdušne snage Protivpožarnih namenski organizovanih snaga hrvatske vojske.

Nad Splitom se jutros nadvio gust dim, ali su nadleženi poručili građanima da nema mesta za paniku. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo saopštili su da je vazduh u Splitu zadovoljavajućeg kvaliteta i da u poslednja 24 sata koncentracije praćenih gasova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrednosti.

"Reč je o normalnoj pojavi nakon tako velikog požara. Na terenu vatra još tinja na nekim mestima", rekao je dežurni operativac u Županijskom vatrogasnom operativnom centru, prenela je Hina.

Lokalni mediji objavljuju brojne fotografije na kojima se vidi pustoš i sivilo koje je iza sebe ostavio požar u okolini Splita.

Vatreni front između Omiša i Splita bio je dug oko 15 kilometara i širok oko četiri, a izgorelo je više kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih.

U požaru koji je protekla dva dana pretio i gradu Splitu izgorelo je oko 4.500 hektara borove šume, trave, niskog rastlinja i maslinjaka, a na njegovom gašenju angažovano je više od 750 gasitelja iz cele Hrvatske.

Hrvatski mediji upozoravaju da bi Dalmacija već iduće sedmice mogla da se suoči s novim požarima budući da meteorolozi najavljuju prodor suvog i vrućeg afričkog vazduha, ali i novu buru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Požar na splitskom području aktivan, ali pod kontrolom vatrogasaca

Izvor: Beta, 19.Jul.2017

Požar na području izmedju Splita i Omiša i dalje je aktivan, nije lokalizovan, ali je pod kontrolom vatrogasaca, objavila je jutros hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Kanaderi i jutros vodom natapaju područje Srinjina, Tugara i vrha Mosora, gde i dalje gori, ali tamo nisu ugroženi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.