Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Sanadera kriza u HDZ i Vladi

ZAGREB - Preračunao se, ocenili su politički analitičari današnju najavu povratka u politiku bivšeg šefa HDZ-a i premijera Hrvatske Ive Sanadera, upozoravajući da je takav Sanader potez potencijalno opasan za vladu i državu jer unosi nestabilnost i šteti ugledu Hrvatske u svetu.

Politički analitičar Damir Grubiša je izjavio da je Sanaderu očajnički potreban saborski imunitet preko aktiviranja poslaničkog mandata jer sve afere upućuju na to da je on zloupotrebio vlast i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoj položaj, pri čemu će istraga pokazati šta je tačno.

"Na prvi pogled čini se da je Sanader sve ovo inscenirao kako bi se u momentu kad je HDZ u velikoj krizi vratio kao spasilac te stranku i zemlju izvukao iz krize, ali se preračunao jer mu afere koje se otkrivaju uništavaju kredibilitet dok se oni koje je on postavio kao svoje pione ne ponašaju kao što je očekivao", izjavio je Grubiša.

Povratak kriza u stranci

On smatra da će Sanaderov povratak izazvati duboku krizu u HDZ-u, ali i da je taj potez vrlo rizičan, uz neizvestan ishod jer je izabrao moment u kome se vezuje uz talas populizma na kome jaše zagrebački gradonačelnik i predsednički kandidat Milan Bandić i čini ga njegovim saveznikom.

U tom prijateljstvu i savezništvu postoji opasnost da se Hrvatska surva u ponor bandićevsko-sanaderovskog populizma u situaciji gde se kao oni koji su izazvali krizu prozivaju SDP i HDZ posle Sanadera iako je krizu zapravo izazvao sam Sanader", kaže Grubiša.

On je rekao i da je ceo scenario mogao izmisliti teatrolog kao što je Sanader, ali da nije razmišljao o promenjenim okolnostima u kojima se njegov povratak događa. Pitanje je hoće li to javnost provariti, ali je jasno da će to otežati život mnogima u vladi i u HDZ zbog čega je moguće da dođe do krize vlade, smatra Grubiša.

Politički analitičar Davor Đenero smatra da su Sanaderove optužbe za loše rezultate na predsedničkim izborima i loše vođenje stranke neosnovane i da bi aktuelna šefica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor bivšeg premijera pobedila na izborima u stranci.

Hebrang - čiji kandidat?

Podsetivši da Andrija Hebrang, kandidat HDZ koji nije ušao u drugi krug izbora za predsednika Hrvatske, nije kandidat Kosorove već Sanaderov jer ga je on nametnuo kao kandidata kad je odlazio iz stranke.

Iako postoje nagađanja da Sanader pretenduje na mesto šefa Sabora, Đenero ocenjuje da bez obzira na pravne mehanizme koje ima, potpredsednik sabora i HDZ-a Vladimir Šeks trenutno ima veću težinu u stranci i da bi verovatno on zamenio Luku Bebića.

Ako dođe do novih izbora u stranci, Jadranka Kosor dobila izbore jer je javnost podržava više nego Sanadera, ocenio je Đenero.

On smatra da je Sanader pogrešno procenio da Kosor neće uspeti konsolidovati stranku, da će doći do prevremenih izbora i kratke epizode vlasti socijeldemokratske partije, pa će ga iz HDZ zvati da ponovo povede stranku.

"Kosorova je uspela konsolidovati stranku, odblokirati pregovore, skrojiti državni budžet, pa niko više na računa na prevremene izbore za Sabor", kaže Đenero.

Povratak Sanadera je potencijalno opasan za vladu i državu jer unose nestabilnost i neverodostojnost i štete ugledu Hrvatske u svijetu, ocenio je analitičar Višeslav Raos.

Lični interes

Svojim istupanjem Sanader jasno pokazuje da mu je lični prestiž i interes važniji od njegove stranke, ali i da je spreman ugroziti rad vlade i državne interese zbog sopstvene koristi, kaže Raos.

Većina vrha HDZ-a stoji iza premijerke Kosor, a u sukobu sa Sanaderom Kosorova može računati i na podršku koalicionih partnera koji su jasno najavili napuštanje vlade ako se Sanader vrati, ali i na naklonost javnosti pa i prećutnu potporu opozicionih stranaka.

Analitičari podsećaju i da je HDZ i vlada porast podrške javnosti počela dobijati tek kad je na njihovo čelo došla Jadranka Kosor, kao i na to da je pitanje na koliko broj poslanika i zvaničnika HDZ-a Sanader može računati.

Pri tome se navodi da je uz Sanadera na današnjoj konferenciji za medije koja nije službeno sazvana iz HDZ-a bilo prisutno tek 15- ak poslanika, među kojima je u "prvoj garnituri" tek šef Sabora Luka Bebić, a da su u međuvremenu dve poslanice izjavile da su izmanipulisane.

Oni su podsetili i na brze reakcije davanje podrške Jadranki Kosor i osude Sanadera, kako iz redova koalicionih partnera, tako i pojedinih stranaka opozicije.

Josipović: Najava Sanaderovog povratka unutrašnja stvar HDZ

Najava bivšeg lidera HDZ-a Ive Sanadera o snažnijem angažmanu u stranci je unutarstranački problem HDZ, ocenio je danas predsednički kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović.

Na pitanje novinara da li će SDP sada javno stati na stranu premijerke i predsednice HDZ-a Jadranka Kosor, koja je na te funkcije došla nakon Sanaderovog odlaska 1. jula 2009, Josipović je odgovorio da ne očekuje nikakvu političku trgovinu i da na aktualne sukobe u HDZ-u gleda kao na borbu za demokratske standarde u HDZ-u, ali i u celom društvu.

Izrazivši uverenje da će u drugom krugu izbora, 10. januara, postati novi hrvatski predsednik i da će sarađivati s vladom Jadranke Kosor, Josipović je rekao da njegov program nije jednobojan i da ima podršku i birača HDZ-a, pa bi zato kohabitacija s vladom trebala biti i bolja.

Josipović je izjavio da se nije opterećivao razmišljanjem hoće li se Sanader aktivno vratiti u politiku, ali je ocenio nemogućim da će, ako bude izabran za predsednika, uskoro Sanaderu morati dati mandat za sastavljanje vlade.

"Raspored snaga je takav da će ili vlada opstati ili će biti raspisani parlamentarni izbori", rekao je Josipović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hebrang: Ljut sam na Sanadera

Izvor: B92, 04.Jan.2010, 12:05

Beoggrad -- Injigo Palasio de Espanja, ambasador Španije u Beogradu, najavljuje snažnu podršku zvaničnog Madrida kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji... Španija, kao država koja je 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje EU, smatra da bi o kandidaturi Srbije za članstvo u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.