Policija objavila fotorobot ubice

Izvor: B92, 25.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija objavila fotorobot ubice

Beograd, Split, Zagreb, Ljubljana -- Portparol načelnika hrvatske policije Krunoslav Borovec objavio je danas dva crteža osumnjičenih za atentat na novinara Ivu Pukanića.

On je objasnio da između dva fotorobota postoji mala, neznatna razlika, jer su nastali na osnovu informacija iz dva različita izvora. "Načinjena su dva fotorobota, među kojima postoje manje razlike. Smatramo da je reč o istoj osobi, jer se opisi u bitnim delovima poklapaju i oba muškarca imaju iste crte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lica", rekao je Borovec na konferenciji za štampu.

Prema prvom opisu, reč je o muškarcu mršavije građe, visokom oko 180 centimetara, koji je na glavi nosio radničku kapu crne ili tamne boje. Bio je neobrijan, s bradom starom pet do šest dana. Ima tamne oči, kestenjaste boje. Bio je obučen u gornji deo trenerke i njegov opšti izgled je podsećao na izgled radnika.

Prema drugom opisu, reč je o muškarcu starosti 35 do 36 godina, vitke građe, visokom oko 195 centimetara, tamne kraće kose, s većim kukastim nosom. Na glavi je nosio kapu crne boje, a bio je obučen u šuškavac tamnoplave boje.

Borovec je rekao da su oba fotorobota načinjena na osnovu informacija koje je policija prikupila od građana i da su opisi mogućeg ubice već poslati svim policijskim stanicama u Hrvatskoj.

Kako prenosi hrvatski portal Indeks, tokom današnjeg dana će, u potrazi za korisnim informacijama, istražitelji pretražiti kancelariju ubijenog Ive Pukanića, a veštačenja Pukanićevog Leksusa i mopeda čiji su ostaci pronađeni u dvorištu Nacionala, u toku su.

Ivo Pukanić i Niko Franjić su poginuli u četvrtak, 23. oktobra, u eksploziji bombe koja je bila postavljena pored Pukanićevog Leksusa, u dvorištu ispred redakcije Nacionala.

Pukanić će biti sahranjen u ponedeljak, 27. oktobra, u 16 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici.

Prethodno, Borovec nije želeo da komentariše glasine da muškarac koji je postavio bombu pored Pukanićevog automobila jako liči na muškarca koji je pokušao da ubije Pukanića 9. aprila.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsednik Stjepan Mesić, posle sastanka državnog vrha sa predstavnicima svih stranaka, poručili su da će se Hrvatska do kraja obračunati sa organizovanim kriminalom o čemu više možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Policije zemalja u regionu ponudile su pomoć Hrvatskoj u rešavanju ovog slučaja o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Mesić o razgovoru s Pukanićem

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi policija trebalo da razgovara sa Mirjanom Pukanić, jer bi ona možda mogla imati korisnih informacija o ubistvu njenog supruga Ive Pukanića.

U obraćanju novinarima, posle redovnog mesečnog susreta sa građanima "S predsednikom na kafi", Mesić je još jedom potvrdio da mu je Pukanić, dan pre likvidacije, rekao da strahuje za sopstveni život.

Mesić je ispričao da se čuo sa Pukanićem, jer ga je nazvala Mirjana Pukanić i zamolila za pomoć.

Mirjana Pukanić je od Mesića zatražila da, s obzirom da je dobar Pukanićev prijatelj, nazove njenog supruga, od koga se razvodila, i zamoli ga da joj pošalje nešto novca.

U prijateljskom telefonskom razgovoru, Mesić je Pukanića upitao i ima li kakvih novosti u policijskoj istrazi pokušaja atentata, koji se dogodio u Ilici.

Tada mu je Pukanić rekao da novosti nema, da se boji da bi atentat mogao biti ponovljen i da mu je policija nedavno ukinula obezbeđenje.

Uptan da li, posle poslednjih slučajeva ubistava, strahuje i za sopstveni život, Mesić je rekao da niko nije siguran dok se ne pronađu počinioci.

Jakovčić: Ruganje mafije

Hrvatski Novinar Eugen Jakovčić, ocenio je u izjavi za B92 da je ubistvo Iva Pukanića, otovreno ruganje mafije organima vlasti koji su se pokazali nesposobnim u obračunu sa kriminalom.

On posebno kritikuje ponašanbje premijera Iva Sanadera, i tvrdi da nejgovi ljudi zaustavljaju započete istrage.

"Mislim da je poenta u tome što je na djelu prije svega teror neučinkovitih institucija. Upravo je njihova nesposobnost da riješe ne samo ove poslednje slučajeve uznemirila hrvatsku javnost", ocenjuje Jakovčić.

"Ovo je kolaps također Sanaderovog političkog kadroviranja svih institucija, gdje je naravno na prvom mjestu podobnost. To je deo filozofije ove vlade, jer sve istrage policijskih i pravosudnih tjela ograničene su političkim intervencijama upravo Ive Sanadera«, smatra on.

Za sada i dalje nema podataka ko je ubica Iva Pukanića i Nike Franjića. Vladimir Faber zamenik načelnika polcije, najvaio je transforamaciju policije i najavio zaustavljanje curenja informacija prema mafiji i medijima.

Dežulović: Ubistvo iz revanšizma

Gostujući u emsiji Poligraf TV B92 Boris Dežulović, hrvatski novinar, pisac i kolumnista, govorio je o prijateljskim odnosima Pukanića i Hrvoja Petrača.

Da podsetimo, hrvatskom generalu Vladimiru Zagorecu otet je sin, a mnogi veruju da iza toga Hrvoje Petrač. Petog okotbra ubijena je i Ivana Hodak, ćerka Zvonimira Hodaka, advokata generala Zagoreca.

Dežulović veruje da je ubistvo Pukanića revanš Zagoreca zbog ubistva njemu bliskih osoba.

"On je ubistvo Ivane Hodak pokazo kao oružanu plaćku. Ja sve ovo govorim da bismo imali celu sliku. Dakle, ne radi se samo o ubistvu novinara. Previše toga ružnog nam se dogodilo u proteklih 15 godina, da ne možemo da verujemo u stvari koje su previše očite", smatra on.

Dežulović ocenjuje da je Pukanić bio priajtelj sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, i da to prijateljstvo traje od kada je uradio eksluzivni intervju sa Antom Gotovinom.

Pukanić je 2003. dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva, za intervju koji Dežulović smatra rezultatom dogovora Mesića i Gotovine, a da je "Nacional" poslužio kao oglasna tabla.

Protiv generala Zagoreca juče je podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja, a više o njegovom slučaju možete pročitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija ima neka saznanja o ubistvu Pukanića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2008, 16:37

Policija ima neke korisna saznanja o atentatu na Ivu Pukanića, no u interesu istrage za sada s njima ne želi izaći u javnost, izjavio je danas načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec koji je rekao da su se u istragu već uključile i polic ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ubica Pukanića nije bio sam

Izvor: Blic, 25.Okt.2008

Dok se čekaju rezultati istrage o ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića (šefa marketinga „Nacionala") u četvrtak uveče u Zagrebu, javnost zapljuskuju različite informacije o motivima zločina. Jedni smatraju da je Pukanić žrtva obračuna mafijaških klanova „koji jedni drugima šalju...

Nastavak na Blic...

Fotorobot navodnog atentatora na Pukanića

Izvor: RTS, 25.Okt.2008

Hrvatska policija objavila fotorobote muškarca koji se sumnjiči sa podmetanje bombe u čijoj su eksploziji stradali suvlasnik „Nacionala“ Ivo Pukanić i Niko Franjić. Pukanić rekao Mesiću da strahuje za život. Ministar Dačić ponudio pomoć. ...

Nastavak na RTS...

Policija objavila fotorobot bombaša

Izvor: Kurir, 25.Okt.2008

ZAGREB, 24. oktobra 2008. (Beta) - Hrvatska policija objavila je danas fotorobot muškarca osumnjičenog da je podmetnuo bombu od koje su poginuli novinar i suvlasnik nedeljnika Nacional Ivo Pukanić i šef marketinga Niko Franjić. Šef kancelarije hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Krunoslav Borovec...

Nastavak na Kurir...

Objavljen fotorobot, policija zatrpana prijavama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008

ZAGREB - Hrvatska policija je danas, nakon što je objavila fotorobot muškarca osumnjičenog za atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića, primila niz dojava građana koje su se odnosile na njegov identitet i kretanje...Osim dojava da je slična osoba viđena u nekom delu grada, nekoliko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sprdnja

Izvor: Kurir, 26.Okt.2008, 09:37

ZAGREB - Posle izjava zvaničnika hrvatske policije i objavljivanja dva fotorobota osumnjičenih za atentat na novinara Ivu Pukanića i Niku Franjića, juče je na hrvatskim internet forumima usledila prava lavina podsmešljivih komentara. Hrvatska javnost više je nego ogorčena neefikasnošću hrvatske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.