Podignute optužnice protiv Cvetana Vasileva i još 17 osoba

Izvor: RTS, 20.Jul.2017, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignute optužnice protiv Cvetana Vasileva i još 17 osoba

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.
Tužilaštvo je specijalnom sudu koje se bavi slučajevima visoke korupcije podnelo tužbe protiv 18 ljudi za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje, prenosi portal Sofiaglobe.com >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke (CCB), optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.
Bugarska je za Vasilevom raspisala Interpolovu poternicu 2014. godine, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje.
Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode.
CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija "Glas industri" koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.
U okviru istrage CCB podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev. Neki od njih optuženi su i za proneveru.
Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.
Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Optužnica za bugarskog tajkuna koji je u Srbiji

Izvor: Mondo, 20.Jul.2017

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke (CCB) i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji...Foto: Printscreen/YouTube Cvetan Vasilev..  Tužilaštvo je specijalnom sudu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.