Nezapamćeni ulov: Ribari Marko i Andrija uhvatili džinovsku morsku neman (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 25.Feb.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezapamćeni ulov: Ribari Marko i Andrija uhvatili džinovsku morsku neman (FOTO, VIDEO)

Ribarima Marku i Andriji na par milja južno od ostrva Glavata nedaleko od Korčule ribarenje se posrećilo kada je u njihovu mrežu uletela trofejna riba.

Oni su uhvatili žutugu dračorepku iz porodice žutuljki ( Dasyatidae). Obično je duga do četiri metra, a široka do 2,1 metra, težina ide i do 200 kilograma.

Najveći službeno zabileženi primerak ulovljen je 1953. godine u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primerci duži od dva do tri metra su retki u Jadranu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i to uglavnom u srednjem i južnom delu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) i zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće mrežom.

Česta je jedino u ribarnicama u Maroku. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima, a u toplijim mesecima koti do četiri mladunca. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je retka na Jadranu. Na repu ima jednu ili dve harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetara i široka 210. Pokušaj merenja nije uspeo jer se vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, pa se nagađa da je riba teška između 250 i 300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra, težili su preko 30 kilograma. Glavatska žutulja je jedva ukrcana u kamion, a namenjena je italijanskim trpezama.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Jadranu uhvatili retku morsku neman! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 25.Feb.2017

Ribari na Korčuli u Hrvatskoj iznenadili su se neverovatnim ulovom - trofejnom žutuljom, ogromnom ribom iz porodice raža...Foto: Printscreen/YouTube..  Oni su uhvatili ogromnu žutulju (Dasyatidae) na par milja od ostrva Glavata i to na dubini od 160 metara...Koliko je teška ulovljena neman za sada...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.