Ministarstvo BiH povuklo saopštenje o učešću oružanih snaga na proslavi dana RS

Izvor: RTS, 12.Jan.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo BiH povuklo saopštenje o učešću oružanih snaga na proslavi dana RS

U celosti povučeno saopštenje Ministarstva odbrane BiH u kojem je pisalo da unutar ministarstva i lanca komandovanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen nijedan zakonski ni podzakonski propis povodom učestvovanja OS Trećeg puka na proslavi, 9. januara u Banjaluci.
Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane BiH, prethodno saopštenje se povlači u celini jer ne odražava iznete stavove na jučerašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanku, prenosi Tanjug

Uz izvinjenje za, kako se navodi, nesmotrenost u procesu odobravanja saopštenja, medijima je prosleđeno novo saopštenje u kojem stoji da je na pomenutom sastanku, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljna analiza sprovedenih aktivnosti i procedura u vezi sa odavanjem počasti. 
Agencija Beta je prethodno prenela saopštenje Ministarstva u kojem je pisalo da su se Oružane snage BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija suštinski usmerena na ispunjavanje njenih zakonskih obaveza.
Još je navedeno da je povodom učešća Oružanih snaga (OS) BiH u proslavi Dana RS juče održan sastanak ministarke odbrane Marine Pendeš, zamenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara ministarstva Muhameda Smajića, načelnika Zajedničkih snaga OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, te zamenika načelnika generala Mirka Tepšića i Senada Mašovića.
Kako je navedeno, oni su se saglasili u tome da na Ministarstvo odbrane i Oružanih snaga BiH ne smeju i ne mogu uticati dnevnopolitička zbivanja, i da predstavnici ministarstva i Oružanih snaga BiH ostaju predani ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred tom Institucijom za naredni period – u vezi sa održavanjem prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH – sprovodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu.
Naglašena je i potreba da se analizira postojeća regulativa i da se izvrši procena svrsishodnosti i okvira koje ta regulative daje, i da se ona doradi kako bi se smanjile nedorečenosti u njenoj primeni pri sprovođenju zadataka Oružanih snaga BiH.
"S obzirom na navedeno, menadžment Ministarstva odbrane BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći", navodi se u saopštenju koje je kasnije povučeno.
Učešće Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana RS, 9. januara, dodatno je podiglo međunacionalne tenzije u BiH, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH ocenio neustavnim 9. januar kao Dan RS.
Komandantkinja NATO štaba u BiH Žizel Vilc ranije je upozorila da bi učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na bilo kojoj svečanosti 9. januara u Banjaluci bilo nezakonito.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

REKLI, PA POREKLI: MO BiH povuklo saopštenje da je učešće Trećeg puka na Danu Srpske zakonito

Izvor: Kurir, 12.Jan.2017

...Kako je objašnjeno iz tog resora, prethodno saopštenje se povlači u celini, jer ne odražava iznete stavove na jučerašnjem sastanku..Uz izvinjenje za, kako se navodi, nesmotrenost u procesu odobravanja saopštenja, medijima je prosleđeno novo saopštenje u kojem stoji da je na pomenutom sastanku,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.