Mesić odlikovao Sonju Biserko

Izvor: B92, Beta, 01.Feb.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić odlikovao Sonju Biserko

Zagreb -- Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonju Biserko.

Ona je odlikovana zbog "osobitog doprinosa u borbi za ljudska i građanska prava hrvatske i ostalih nacionalnih manjina u Srbiji, kao i za izgradnju temelja za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije".

Uručivši joj Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Mesić je naglasio da je Sonja Biserko bila "među prvima koji su javno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića".

Sonja Biserko se zahvalila Mesiću na odlikovanju, navodeći da je ponosna i na to što je Helsinški odbor bio jedna od prvih organizacija koja se bavila povratkom i reintegracijom Srba u Hrvatskoj.

Mesić je danas odlikovao i direktora Jerusalemskog centra Simon Vizental Efraima Zurofa za "osobit doprinos borbi protiv istorijskog revizionizma i reafirmisanja antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela".

Zahvalivši se Mesiću na odlikovanju, Zurof je, između ostalog, kazao da je suđenje bivšem komandantu logora Jasenovac Dinku Šakiću "bio najvažniji pravni postupak ikada pokrenut protiv lokalnog saradnika nacista u postkomunističkoj Evropi".

Za profesionalan rad na održavanju i razvijanju bilateralnih odnosa Kancelarije OEBS-a u Zagrebu i Hrvatske, Mesić je uručio odlikovanje bivšem šefu te kancelarije, ambasadoru Španije u Bugarskoj Hrvatskoj Horheu Fuentesu Monsonis Vialjongi.

Mesić će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, večeras odlikovati i Branislava Mićunovića, ministra kulture, sporta i medija Crne Gore.

Biserko: Veoma značajno odlikovanje

Sonja Biserko izjavila je da joj je "veoma značajno" odlikovanje koje je dobila od odlazećeg hrvatskog predsednika.

"To je značajno odlikovanje za sve pa i za mene. Posebno je važno da je dato za rad na manjinskim pravima u Srbiji i Hrvatskoj, a tu pre svega mislim na Srbe iz Hrvatske", rekla je Biserko Tanjugu.

Ona je dodala da joj je značajno i to što je odlikovanje dobila zajedno sa direktorom Jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom i bivšim šefom Misije OEBS-a u Hrvatskoj Horhe Fuentesom, koji su, kako je ocenila, dali veliki doprinos u promovisanju demokratskih principa u Hrvatskoj, pre svega antifašizma.

"Značajano je da su tri osobe, koje su doprinele promovisanju manjinskih prava i multietičnosti u Hrvatskoj i regionu, dobile priznanje zajedno. Važno mi je i zbog toga što je organizacija na pitanju povratka Srba u Hrvatskoj radila 10 godina", kazala je Biserko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić odlikovao Sonju Biserko

Izvor: Večernje novosti, 01.Feb.2010

Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je danas predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonju Biserko

Nastavak na Večernje novosti...

Mesić odlikovao Sonju Biserko

Izvor: S media, 01.Feb.2010

Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je danas predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonju Biserko zbog "osobitog doprinosa u borbi za ljudska i gradjanska prava hrvatske i ostalih nacionalnih manjina u Srbiji, kao i za izgradnju temelja za normalizaciju odnosa izmedju...

Nastavak na S media...

Mesić odlikovao Sonju Biserko

Izvor: Mondo, 01.Feb.2010

Odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonju Biserko zbog "osobitog doprinosa u borbi za ljudska i građanska prava hrvatske i ostalih nacionalnih manjina u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.