Mesić: Pokušaj državnog udara u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Pokušaj državnog udara u Zagrebu

Na Markovom trgu u Zagrebu danas je došlo do otvorenog sukoba policije i branitelja, koji protestuju duže od sedam meseci, a bivši predsednici Hrvatske, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, poručuju da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji države, pa čak i pokušaju državnog udara.

Sada je, smatraju, sve u rukama premijera Zorana Milanovića.

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je za Javni servis da je problem oko branitelja protestanata trebalo rešiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u početku.

"To je moralo kulminirati. Branitelji su obranili Hrvatsku, oni su branili institucije hrvatske države i omogućili da se one uspostave. Problem nije odmah rešen na početku, dakle čim se odugovlačilo s rešavanjem od početka, to je moralo kulminirati i sada ih moraju braniti', rekao je Mesić i dodao da treba stati na loptu ali bez postavljanja ultimatuma.

Ne može se, kaže, ultimatumom razgovarati s jednom vladom, te dodaje da Milanović može smiriti situaciju, ali samo ako odluči da razgovara bez postavljana uslova.

"Mora se odrediti pozicije i videti što se može, a što ne može rešiti", rekao je Mesić, a na pitanje da li je ovo državni udar rekao je:"Ovo jeste pokušaj državnog udara".

On je objasnio da ići silom na institucije zemlje znači pokušaj rušenja tih institucija.

Bivši predsednik Ivo Josipović smatra da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji zemlje.

Upitan šta Milanovića sprečava da razgovara sa braniteljima, on je rekao da je verovatno premijerova želja da se dijalog odvija u okvirima zakona.

Napomenuo je da su protestanti, iako toga možda nisu svesni, deo političkog projekta, a svi koji su u politici na ovaj ili onaj način moraju učniiti sve da se otvori dijalog i da se dijalogom dođe do rešenja problema.

Koliko je na Markovom trgu situacija ozbiljna govori i to da je neko vreme intervenciju pratio i sam direktor policije Vlado Dominić, a najdramatičnije je bilo u trenutku kada se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i pretio samoubistvom, ali su ga kolege nagovorile da odustane od svoje namere.

Noćas je ragovala i predsednica Grabar Kitarović i pozvala "sve odgovorne na iskorak ka dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja", uverena da je svima stalo do stabilnosti "domovine, njenog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda".

"U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog," stoji u saopštenju predsednice Hrvatske, dok je resorni ministar Predrag Matić poručio da "ultimatum znači da nema razgovora" i smatra da su branitelji izmanipulisani.

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da Hrvatska demokratska zajednica ne stoji iza protesta, ali da ta stranka podržava zahteve branitelja "da premijer siđe sa svojih visina i da razgovara sa njima".

"Vlada je na potezu. Milanović ovo može rešiti svojom dobrom voljom, neka razgovara s njima. Uveren sam da se može rešiti situacija", rekao je Karamarko i dodao da bi voleo da se ovo prekine.

"Neka se premijer obrati braniteljima, nek dođe i razgovara s njima. Ko je gospodin da neće da dođe i razgovara sa invalidima", rekao je Karamarko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.