Mediji: Sanader primio 10 miliona evra od MOL-a

Izvor: Politika, 21.Jun.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Sanader primio 10 miliona evra od MOL-a

ZAGREB - Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera vodi se istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona evra mita od mađarskog MOL-a kako bi mogao da preuzme upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, pišu danas hrvatski mediji.

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) otvorio je istragu i protiv predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija (Zsolta Hernadyja) i bivšeg potpredsednika vlade Damira Polančeca, piše riječki Novi list pozivajući se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na izvore bliske USKOK-u.

Cela operacija odvijala se u 2008. i u prvoj polovini 2009. godine, odnosno u razdoblju kada su trajali pregovori hrvatske vlade i MOL-a o promeni akcionarskog ugovora koji reguliše upravljačka prava, a koje je u ime države vodio tadašnji potpredsednik vlade Damir Polančec. „Obavešten sam o tom istražnom nalogu. Primio sam ga putem advokata pre nekoliko dana, ali ništa ne mogu da komentarišem jer su te istrage tajne”, izjavio je Polančec Novom listu.

Informaciju o proširenju istrage protiv Sanadera zagrebačkom Večernjem listu je potvrdila Barbara Fleming iz austrijskog ministarstva pravosuđa, koja je rekla da je zahtev za proširenje krivičnog postupka protiv Sanadera iz Hrvatske poslat 10. juna 2011. Ona nije, međutim, želela da komentariše detalje.

Zagrebački dnevnik piše da se u istražnom zahtevu navodi da je Sanader primio mito, Hernadij dao mito, a da je Polančec pomagao u činjenju krivičnog dela.

Sanader, koji se u austrijskom pritvoru nalazi od 10. decembra prošle godine, povukao je u ponedeljak žalbu na odluku suda u Salcburgu o izručenju Hrvatskoj, čime je ta odluka postala pravosnažna.

Sanaderova odbrana očekuje da bi on u naredne dve do tri sedmice mogao da bude izručen Hrvatskoj u kojoj se u više slučajeva tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Bivši premijer je jedan od osumnjičenih za izvlačenje na desetine miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme Fimi-medija po kojoj je afera i dobila ime.

Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hipo banke od najmanje 3,5 miliona kuna.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala proširila je pre dva meseca istragu protiv Sanadera i vlasnika Dioki grupe i riječkog Novog lista Roberta Ježića zbog sumnje da su Ježićevoj firmi pokušali da pribave nezakonitu dobit od 10 miliona evra na štetu državne firme JANAF (Jadranski naftovod).

Austrijsko državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču još nije završilo stragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca u Austriji kao što su to tvrdili njegovi advokati.

-------------------------------------

MOL demantuje da je davao mito hrvatskim političarima

ZAGREB – Mađarska naftna kompanija MOL demantovala je danas da je bilo isplata ili dogovora o plaćanju sa bilo kojim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni, bilo direktnih ili indirektnih.

MOL je u saopštenju za javnost odbacio sve navode i optužbe i najavio preduzimanje „strogih pravnih mera protiv svih koji šire takve navode i optužbe”.

Beta

objavljeno: 21.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOL negira isplate hrvatskim političarima za INA-u

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2011

Mađarska firma MOL priopćila je danas kako nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o plaćanju ni s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni ni izravno ni neizravno, ni prije ni nakon dioničarskog ugovora. Saopćenje  MOL-a stiglo je pošto su hrvatski mediji objavili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Proširena istraga protiv Sanadera

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2011

Bivšeg hrvatskog premijera se tereti da je od mađarske naftne kompanije MOL primio 10 milijuna eura mita kako bi im prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako Mađari u njoj nisu većinski vlasnici. I Sanader i Mađari odbacuju optužbe

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sanader uzeo od MOL deset miliona evra mita

Izvor: Blic, 22.Jun.2011, 01:20

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) hrvatskog Državnog tužilaštva otvorila je istragu protiv Ive Sanadera, premijera Hrvatske, zbog sumnje da je primio deset miliona evra mita od mađarskog MOL-a kako bi ta kompanija mogla da preuzme upravljačka prava u hrvatskoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.