Ljudska prava kršena širom sveta

Izvor: VOA, 10.Dec.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska prava kršena širom sveta

Proteklu godinu obeležila su užasna kršenja ljudskih prava širom sveta, ocenjeno povodom međunarodnog Dana ljudskih prava

U proteklih 12 meseci glavni izvori zlostavljanja, oružani konflikti, pojačani su širom sveta.

U građanskom ratu u Siriji ubijeno je stotine hiljada ljudi, dok su milioni bili primorani da napuste svoja ognjišta. Konflikt se prelio i u susedni Irak, gde se vladine snage , kurdski borci i borci umerene opozicije, bore protiv pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ekstremističke grupe „Islamska država.“ Stiv Krošo, visoki savetnik organizacije Amnesti internešnal kaže da bi međunarodna zajednica morala da preuzme delimičnu odgovornost.

„Za neuspeh u rešavanju sirijskog konflikta i zakasnelo reagovanje, kao i u vršenju neophodnog pritiska kako bi ljudska prava bila više poštovana.“

Sirijska avijacija upotrebljavaju burad bombe punjene eksplozivom od kojih su poginule hiljade civila.  Rusija kao glavni sirijski saveznik trebalo bi da se izjasni protiv toga, kaže Kenet Rot, direktor organizacija Hjuman rajts voč.

„To omogućava Islamskoj državi da tvrdi da se makar suprotstavlja vladi u Damasku, koju Moskve podržava, a koja ubija civile.“

Rusija doliva ulje na vatru u istočnoj Ukrajini, pružajući vojnu pomoć tamošnjim separatistima.

„Verujem da iza svega stoja politička neizvesnost. Bojim se da će to samo da se pojača dok se Rusija bude suočavala sa stvarnim ekonomskim problemima zbog Putinovog avanturizma u Ukrajini.“

Sve veća međunarodna izolacija Rusije dovela je do najtežeg obračuna sa ruskom opozicijom od sovjetskih vremena, tvrdi Rot.

„Sve to vodi konstituisanju još jače represije pod Putinom ako mu to bude potrebno.“

Kina je optužena da svojim akcijama protiv prodemokratskih protesta u Hong Kongu unazadila ostvareni napredak na planu ljudskih prava.

„Pravo na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja, jednostavno je uskraćeno“, navodi Krošo.

U Egiptu aktivisti kažu da su nade učesnika Arapskog proleća gotovo  ugašene. Međutim, Amnesti internešnal ukazuje i na dva uspešna primera postignuta ove godine.

„U Šri Lanki je u toku međunarodna istraga užasnih ubistava tokom 2009. kada je na hiljade civila ubijeno. Pored toga, u okviru Ujedinjenih nacija postignut je sporazum o trgovini oružjem, za koji smo se zalagali punih 20 godina“, ističe Krošo.

Međutim, Dan ljudskih prava 2014. za mnoge je podsetnik na ogromne razmere zlostavljanja civila u mnogim krajevima sveta.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.