Komemorativni skup u Gornjem Selištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemorativni skup u Gornjem Selištu

Na groblju Svete Ekatarine u Gornjem Selištu, gde su lane ekshumirane dve masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine, danas je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja.

"Kao njihove potomke i sunarodnike naša je dužnost da se molimo da Gospod ovenča njihova lica mučeničkim aureolama. Molimo se i njima da budu molitvenici kako bi Gospod do nas pronašao ne toliko težak, stradalan i krstonosan put spasenja kao što su imali oni", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao je glinski paroh Slobodan Drakulić nakon održanog parastosa.

Okupljeni meštani, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj te lokalni i županijski većnici i čelnici na groblju su položili vijence i cveće te zapalili sveće.

"Okupili smo se na ovom mjestu da bismo se setili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine bez obzira kojem narodu pripadaju. Mi među mrtvima ne pravimo razliku. Kažemo to na ovome mestu na kojem drugi, pre svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol. Okupili smo se da bismo imali snage i nadahnuća za oprost, za praštanje prema onima koji su počinili zlo i da bismo videli gdje smo mi sami zgrešili, da bismo oprostili, a zauzvrat ne osećali ništa drugo osim toga što donosi praštanje. Ovde smo i da bismo iskazali svoju privrženost pomirenju među ljudima", kazao je Milorad Pupovac, predsednik SNV-a.

"Svako stradanje i svaka smrt, posebno nedužnih ljudi ima smisla ukoliko nakon toga usledi život bez mržnje, život u dobrobiti i napretku. Mi, nažalost, ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, a pogotovo ne možemo reći da je to stanje u sredinama u kojima živi srpska zajednica u Hrvatskoj. Način na koji se sećamo onih koji su stradali to stradanje može učiniti većim, a može i manjim. Jučerašnji dan u Kninu je u mnogima od nas izazvao zebnju i ona traje i danas. Poruke koje smo čuli, simbole koje smo videli i postupke kojima smo svedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću. Ovo se društvo treba osloboditi zebnje, a slobodu nećemo dobiti ako ćemo ćutati, okretati glavu i reći da je to demokratija. Nije to zebnja samo za nas, nego i ovu državu i njezinu budućnost", zaključio je Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komemoracija stradalima u "Oluji" u Gornjem Selištu

Izvor: RTS, 06.Avg.2016

U Gornjem Selištu, na području Gline u Hrvatskoj, gde su prošle godine ekshumirane dve masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine, održana je komemoracija u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije "Oluja". . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.