Jesenja idila na slovenačkom primorju

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesenja idila na slovenačkom primorju

More prazno, ulice pune. Tako, van sezone, izgleda Piran - možda najromantičnije mesto slovenačke Istre. Zbog venecijanske arhitekture i prirode, meštani tvrde da je i najslikaniji. A najlepši - kažu domaćini - kada turisti odu.

Piran zimi je divan, jer nema puno turista. Stanovništvo se nađe, deca se igraju. Lepo je jer je toplo i zimi tako da se može popiti kapućino i vani uz more. Toplo je i u moru - temperatura je oko 18 stepeni.

Jesen na moru idealna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i za pecaroše. Neke ribe tada su bliže obali.

"Kao i svake godine i ove idemo praviti ribarski piknik u brda kod jednog prijatelja. Sad ćemo ribe očistiti i pripremiti da nosimo gore da pravimo piknik u brdima", priča Mario Druscović iz ribarskog društva Oradela. 

Od najromantičnijeg, za dvadesetak minuta hoda, stiže se do najluksuznijeg mesta na slovenačkoj obali.

Portorož ili Luka ruža, kako ga nazivaju, bio je turistička destinacija još u 13. veku. Hoteli su otvoreni tokom čitave godine. Turiste u Piranski zaliv, van sezone, privlače luksuzni hoteli, spa i velnes centri, a poslovne ljude kongresne sale koje poseduje gotovo svaki hotel.

"Mi pokušavamo da rastegnemo kongresnu sezonu sve do decembra. Još celog novembra imamo puno gostiju. A već u januaru i februaru počinjemo sa nekim seminarima tako da, više-manje sa tim segmentom punimo hotel", kaže irektorka Grand hotela - Bernardin Manuela Reljić. 

Osim domaćih gostiju, svih 365 dana u godini ovde ima i Austrijanaca, Nemaca, Italijana. Srbi dolaze zbog starih navika.

"Iz Srbije najviše gosti dolaze zbog blizine Italije, Trsta, Venecije. Ali, i tu u Portorožu imamo auditorij u kom se održavaju koncerti. Dolaze nam velike zvezde iz Srbije kao Goran Bregović, tako da se onda svi dobro zabavljamo", ističe Iva Petronijević iz "Historion hotela".

Spoj modernog i tradicionalnog, kulture i prirode, uživanja i rekreacije - sve to smestilo se na 46 km dugu slovenačku obalu. Za jedne dovoljno za uživanje, za druge da probaju nešto novo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.