Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš završio davanje iskaza

Zagreb -- Branimir Glavaš, osumnjičen za ratne zločine u Osijeku 1991, završio je danas davanje iskaza pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Poslanik u hrvatskom Saboru, Branimir Glavaš je, nakon što je danas završio s davanjem višesatnog iskaza pred Županijskom sudom u Zagrebu, novinarima rekao da je zadovoljan načinom na koji ga je istražni sudija ispitivao i dodao da je istraga bila temeljna.

On je izjavio da je zadovoljan i zbog nepristranosti sudije, njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesionalnim odnosom prema njegovom slučaju, kao i današnjim saslušanjem o događajima u Osijeku početkom rata, za koje ga tereti Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Glavaš je dodao da, bez obzira na to što predsednik Sabora Vladimir Šeks pokušava svaku njegovu izjavu da demantuje, i dalje ostaje pri stavu da se radi o politički montiranom procesu čiji je izvršilac upravo Šeks, a po nalogu svog šefa, premijera Ive Sanadera. Glavaš tvrdi da je Šeks bio glavni komandant odbrane Osijeka, i da je kriv za nekažnjavanje zločina nad srpskim civilima, ubijenim početkom 90-tih na osiječkom području.

Neposredno pre ulaska u sudnicu, Glavaš je novinarima podelio DVD-ove za koje je rekao da se iz njih jasno vidi komandni lanac u istočnoj Slavoniji na početku rata.

Drugoosumnjičeni za isti zločin Krunoslav Fahir izjasnio se da je kriv, izvinio se žrtvama i pozvao svog komadanta Glavaša da učini isto. Glavaš taj poziv ne prihvata. "Nemam kome da se izvinjavam jer nisam sejao ni smrt ni strah ni pojedinačne ni grupne likvidacije i nikom u tom smislu nisam naneo zlo ili nesreću. Taj gospodin će se osećati mnogo bolje pošto u Lepoglavi odleži nekoliko godina, na lečenju u psihijatrijskoj klinici", rekao je Glavaš.

"Samo se pojedini stide svog učešća u Domovinskom ratu, i to u trenutku kad je državna politika takva da se obračunava sa učesnicima tog rata kako bi se dodvorila Evropi i podržala tezu iz Haga da je Hrvatska zločinačka tvorevina", kaže Glavaš, koji se tereti da je odgovoran za zlostavljanje tri srpska civila i ubistvo dva. Telo jednog od ubijenih nikada nije nađeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.