DPS uz stare nudi i nove koalicije

Izvor: Politika, Fonet, 29.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPS uz stare nudi i nove koalicije

Đukanović kaže da u zbog krize treba prikupljati partnere sa kojima je moguće poneti teret odgovornosti, a Milić to tumači zebnjom lidera DPS-a da bi ovi izbori mogli biti nepovoljni po njegovu vladavinu

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Demokratska partija socijalista na predstojećim izborima učestvovaće sa dosadašnjim koalicionim partnerima, a raspoložena je i za zajednički nastup sa drugim strankama koje pokazuju odgovornost prema državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << interesima Crne Gore, precizirano je preksinoć na Glavnom odboru te partije.

Dosadašnji koalicioni partner DPS-u je bila Socijaldemokratska partija .

U saopštenju DPS nakon sednice se navodi da je GO ovlastio Predsedništvo partije da nastavi razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Konstatovano je da je DPS u prethodnom periodu veoma uspešno vodila crnogorsko društvo i državu ka zacrtanom evropskom cilju, i da je rezultat takvog napora krunisan i podnošenjem zahteva za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Neprikosnoveni lider DPS-a predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović nakon sednice Odbora novinarima je rekao da je DPS opredeljena za koalicioni nastup na izborima iako sva istraživanja upućuju na mogućnost da bi ta stranka i samostalnim izlaskom imala velike izglede na izborni uspeh.

„Logika političke racionalnosti upućuje nas na zaključak da, u uslovima krize, treba objedinjavati frontove, odnosno prikupljati partnere sa kojima je moguće poneti teret odgovornosti za ono što su državni interesi Crne Gore”, precizirao je on.

Đukanović je istakao da se DPS zato opredelila da koaliciju prvo ponudi dosadašnjem koalicionom partneru – Socijaldemokratskoj partiji, a onda i „još nekim partnerima koji su i do sada bili sa nama u nekoj vrsti sadejstva ili smo sa njima na nekim od prethodnih izbora o tome razgovarali”.

„Reč je o Hrvatskoj građanskoj inicijativi, kao i o Demokratskoj uniji Albanaca s kojom već uspešno sarađujemo ne samo u parlamentu, nego i u vladi. Reč je i o Bošnjačkoj stranci sa kojom smo, do neposredno pred održavanje prethodnih izbora, razgovarali o formiranju predizborne koalicije”, obelodanio je Đukanović predizborne dogovore, dodavši da se time „ne zatvara ponuda DPS-a za predizbornu koaliciju”.

Na odluku o nastavku koalicije DPS SDP prva je reagovala Socijalistička narodna partija. Lider SNP-a Srđan Milić juče je ocenio da Đukanović „prvi put nudi što širi politički front, s prikrivenim ciljem buduće podele odgovornosti u najtežoj situaciji, pred nadolazećom ekonomskom krizom za Crnu Goru”

„Očigledno je da i sam Đukanović prvi put zebe od jasne činjenice da bi ovi izbori mogli rezultirati vrlo nepovoljnim rezultatima po njegovu nekontrolisanu vladavinu, koja odlazi u prošlost”, rekao je Milić. „Dolazi vreme promene postojećeg sistema vrednosti, baziranog na matematičkom (i svakom drugom) dosezanju magične granice broja od 41 poslaničkog mesta u parlamentu, koji je omogućavao apsolutnu vlast jednoj istoj grupi već godinama”.

„Doba odgovornosti u Crnoj Gori podrazumeva vlast, spremnu da obezbedi da nijedan zaposleni ne ostane bez radnog mesta”, smatra Milić. Predsednik SNP-a poručio je da se „mora sprovoditi efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, a nužan je i ravnomerni regionalni razvoj, kao i obezbeđivanje bezviznog režima za građane Crne Gore”.

Novica Đurić

[objavljeno: 30/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DPS otvoren za saradnju na izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009

PODGORICA - Glavni odbor Demokratske partije socijalista /GO DPS/ podržao je orjentaciju Predsedništva stranke da na predstojećim izborima DPS nastupi sa dosadašnjim koalicionim partnerima, uz iskazano raspoloženje i za zajednički nastup sa drugim strankama koje pokazuju odgovornost prema državnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.