Crna Gora vežba sa otetim brodovima

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora vežba sa otetim brodovima

Zagreb -- Među brodovima crnogorske mornarice, koji učestvuju na međunarodnoj pomorskoj vežbi "Adrion Liveks", nalaze se i dva hrvatska broda, piše Slobodna Dalmacija.

Ta dva broda, piše zaj list, oteta su iz hrvatske luke Lora, pre 20 godina.

"Slobodna Dalmacija" piše da su brodovi "Pula" i "Orada" oteti 1991. iz ratne luke Lora u Splitu, gde im je, prema Flotnoj listi tadašnje Jugoslovenske ratne mornarice bio matični vez.

"Ugled crnogorske ratne mornarice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << braniće patrolni brod P-34 i pučinski remorker PČ-41. Ne bi bilo ničeg spornog u toj međunarodnoj vežbi da pomenuti P-34 zapravo nije nekadašnji razarač 'Pula' (V PBR-34), a pučinski remorker P-41 bivša 'Orada' iz Pomorskog odreda za spasavanje koji je imao bazu u Divuljama kraj Trogira", piše "Slobodna Dalmacija".

List piše da Crna Gora sa otetim brodovima iz Lore vežba sa brodovima Hrvatske mornarice, ocenivši da je to "nezabeležena praksa u savremenoj istoriji pomorskih vežbi, pogotovo što je reč o punopravnim članicama i skorim članicama NATO saveza".

"Hrvatska odnosno Ministarstvo odbrane, po pitanju sukcesije vojne imovine, potražuje školski brod 'Jadran' i avion MiG 21, kojim je Rudolf Perišin preleteo u Austriju, dok se za sve ostale otudjene vrednosti traži finansijska protivvrednost, pa tako i za plovne objekte iz Lore", piše list.

"Vežba u kojoj učestvuje hrvatski brod je međunarodnog karaktera, pa bi neučešće u njoj imalo negativan efekat na naše regionalne aktivnosti, dok učešće na vežbi ne prejudicira bilo kakvo rešenje vezano uz otudjene plovne objekte iz Lore", izjavili su u ministarstvu odbrane za "Slobodnu Dalmaciju".

U Crnoj Gori se danas završava pomorska vežba "Adrion Liveks" koja je počela 6. juna, a u njoj učestvuju brodovi mornarica Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Grčke i Slovenije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Crna Gora 1991. otela dva hrvatska broda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011

ZAGREB -..Među brodovima crnogorske mornarice, koji učestvuju na međunarodnoj pomorskoj vežbi "Adrion Liveks" u crnogorskim teritorijalnim vodama, nalaze se i dva broda koja su pre 20 godina oteta iz splitske luke Lora, piše danas hrvatska štampa..."Ugled crnogorske ratne mornarice braniće patrolni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

HRVATI OD CRNOGORACA TRAŽE " OTETE" RATNE BORODOVE

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011

ZAGREB- Hrvatska štampa veliku pažnju posvetila je međunarodnoj pomorskoj vojnoj vežbi "Adrion Liveks" u crnogorskim teritorijalnim vodama, jer se tamo nalaze i dva ratna borda koja su navodno pre 20 godina oteta iz splitske ratne luke " Lora", objavila je " Slobodna Dalmacija"..."Ugled crnogorske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.