Bosanska vojska koristila bojne otrove u ratu?

Izvor: Mondo, 26.Jan.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanska vojska koristila bojne otrove u ratu?

Ratni bošnjački funkcioneri 1993. godine od arapskih zemalja nabavili su nervne bojne otrove, koje su pripadnici takozvane Armije BiH u više navrata upotrebili na ratištu.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

To se navodi se u izveštaju jedne strane obaveštajno-bezbednosne agencije, koji je potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH, piše "Glas Srpske".

"Početkom leta 1993. godine, ratni bošnjački funkcioneri su, preko islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mreže, od arapskih zemalja nabavili tridesetak avionskih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova, od čega su proizveli hemijsko oružje koje su pripadnici Armije BiH u više navrata upotrebili na ratištu", navodi se u ovom izveštaju od 1. oktobra 1993. godine.

Bombe su stigle iz Sirije, te su kamionima Crvenog krsta transportovane u skladište u Dubravama kraj tuzlanskog aerodroma, a u izveštaju je navedeno da je sa bombama stiglo i pet stručnjaka za hemijsko oružje zbog obuke muslimana za njegovu upotrebu.

U izveštaju se ističe da su pripadnici takozvane Armije RBiH prvo hteli da ih upotrebe kao bombe s vremenskim upaljačima u defanzivne svrhe, ali da se pristupilo osmišljavanju proizvodnje hemijskog oružja pošto se u Tuzli nalazi deo hemijske industrije.

"U tu svrhu su verovatno kontaktirali Ejupa Ganića, koji je zadužen za nabavku oružja i razvoj vojne industrije kod bosanskih muslimana. Tuzla je izabrana za mjesto proizvodnje hemijskog oružja", piše u izveštaju.

Muslimani su u napadu na Vitez i Busovaču u više navrata upotrebili hemijsko oružje.

Reč je o minobacačima kalibra 120 milimetara i minama punjenim bojnim otrovima, najverovatnije hlorinom.

Upotrebu hemijskih otrova potvrdio je i UNPROFOR, piše u izveštaju.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U BiH koristili hemijsko oružje

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2015

SARAJEVO - Ratni bošnjački funkcioneri početkom ljeta 1993. godine preko islamske mreže od arapskih zemalja nabavili su tridesetak avionskih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova od čega su proizveli hemijsko oružje koje su pripadnici Armije RBiH u više navrata upotrijebili na...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.