Znate li čemu služe nitne na farmerkama?

Izvor: Mondo, 29.Apr.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li čemu služe nitne na farmerkama?

Gotovo smo sigurni da svaka osoba poseduje barem jedan par farmerki u svom ormanu, ali malo njih zna čemu služe metalne nitne koje se nalaze na džepovima.

Foto: Getty

  Nešto ranije nas je sve iznenadila priča o svrsi najmanjeg džepa na farmerkama, a verovatno će vas jednako iznenaditi i razlog zbog kojeg su stavljene bakarne nitne na džepove.

Prve farmerke napravljene su 1879. godine i tada je to uglavnom bila "radnička" odeća, odnosno nosili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ih farmeri rudari.

Ova odeća od džinsa je postala popularna među njima zbog toga što je materijal bio izdržljiv, ali se vremenom pojavio problem - džepovi su se lako cepali od težine alata koji su radnici držali u njima.

Krojač Džejkob Dejvis, koji je već neko vreme zašivao džepove radnicima, pomislio je da će taj problem pokuša da reši tako što će džepove ojačati bakarnim nitnama.

On, međutim, u tom period nije imao novac da patentira svoj izum, pa se obratio čoveku od kojeg je nabavljao džins - Leviju Štrausu - i predložio da zajedno proizvode farmerke sa nitnama.

Prodaja je tada porasla jer su radnici bili oduševljeni još izdržljivijim farmerkama, a ove nitne ostale su i danas na gotovo svim modelima, više kao modni detalj nego da bi ojačale džepove.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.