Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 6. septembra, čitajte:

10 PITANJA TREBA LI NAM TOLIKO VATRENOG ORUŽJA

Pištolj daje lažnu sigurnost

Profesor dr Miloš Jovanović: Opasno i kad je legalno

Najčešća žrtve pucnjave jeste običan svet, žene i deca, kako u lokalnim sukobima, tako i u nesrećnim slučajevima i u kućnom nasilju. Mnogi bi preživeli da pištolj nije bio „nadohvat ruke”, smatra profesor dr Miloš Jovanović, veštak za sudsku medicinu, čije istraživanje upućuje na činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se olako poteže, a posledice trpe svi. Način da se smanji stopa smrtnosti je da se zabrani fizičkim licima da ga poseduju.

Piše Slavica Berić

--------------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU: VUK RŠUMOVIĆ

Kakvo talentovano dete

Vuk Ršumović: odrastao uz „Fazone i fore”

Pisao je za „Vukov rečnik”  u porodičnom časopisu „Ršum”, otkrio Rašu Popova, završio dramaturgiju, studirao Junga, snimio „Ničije dete” i dobio tridesetak nagrada, a sada režira „Fazone i fore” u kojem glumi i njegov četvorogodišnji sin Vid.

Možda je javnosti manje poznato da je pisao scenario i za seriju „Košarkaši”, bio je scenarista „Survajvera”. Radio je domaću Evroviziju, kao scenarista pisao je i za strane kvizove. Koscenarista je i  filma „Valter” o Vladimiru Periću i Bati Živojinoviću.

Piše  Dragoljub Stevanović

--------------------------------------------------------------

AGONIJA RUKAVCA NA ADI CIGANLIJI

Nekad biser, sada crna rupa

Zarobljene barke u marini  Foto: Mioljub Veličković

Zbog lepote Branislav Nušić je Adu Ciganliju nazvao „Vodeni cvet”. Donedavno, tako čarobnom činio ju je i Čukarički rukavac, u kojem su smešteni marina – najveći i najsigurniji zimovnik za čamce u gradu – nautički klub „Beograd” i tri veslačka kluba: „Crvena Zvezda”, „Partizan” i, najstariji, „Grafičar”, osnovan još davne 1905. godine, na teritoriji tadašnje Kraljevine Srbije. Kako se biser pretvorio u ruglo, a u pogledu kvaliteta vode postao „crna tačka”?

Piše Dana Stanković

--------------------------------------------------------------

IZ UGLA PSIHOLOGA: ZAŠTO NEKI ODLAŽU DA OBAVE ONO ŠTO MORAJU

Sutra ću misliti o tome…

Uradiću to sutra

Ponašanjestručno nazvano prokrastinacija odnosi se na ljude koji stalno odlažu da obave ono što moraju, odluče o onome što se od njih očekuje. Najčešći oblici uključuju aktivnosti koje jedna osoba želi da uradiili za koje smatra da su korisne, kao što su novi hobi, fizičke vežbe, promena načina ishrane, ali kad bi najzad trebalo da ih započne, suočava se sa inhibicijama ili strahom – kaže prof. dr Gordana Dedić, neuropsihijatar, psihoterapeut na Klinici za psihijatriju VMA.

Piše Aleksandra Mijalković

--------------------------------------------------------------

BELEŠKE S PUTA: Replika čuvene fregate OPET U ROŠFORU

Putem markiza Lafajeta

 Prekookeanska avantura replike „Hermione” (LHermione)

Prošlog vikenda, 29. avgusta, završila se velika prekookeanska avantura replike „Hermione” (L’Hermione), čuvene fregate kojom je 1780. godine markiz Lafajet otplovio u SAD i pridružio se američkim pobunjenicima u borbi za nezavisnost. Replika ove fregate krenula je proletos, u aprilu mesecu, iz Rošfora, luke u kojoj je sagrađena, stigla u Sjedinjene Američke Države 5. juna, najpre se usidrivši u Jorktaunu, a vrhunac putovanja bio je dolazak u Njujork  4. jula na Dan nezavisnosti. Fregata se vratila u Francusku u avgustu.

Piše Gordana Popović

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.