Izvor: Politika, 19.Sep.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 21. septembra, čitajte:

POD LUPOM: DVA VEKA SRPSKE DIJASPORE

Bez Srba ni na Mesec

Sa poslednje sednice Skupštine dijaspore i Srba u regionu

Ko zna šta se motalo po glavi Đorđa Šagića kada se u jesen 1814. godine iz Stonog Beograda, nedaleko od današnje Budimpešte, otisnuo u pečalbu, ali on je zvanično bio prvi srpski imigrant koji se iskrcao na tlo Amerike. Vek i po kasnije, dok je Nil Armstrong pred očima milijardu ljudi govorio o velikom koraku za čovečanstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve konce u poduhvatu su povlačili stručnjaci s prezimenom na „ić”. Statistika veli da trećina našeg naroda (4,5 miliona) živi van svoje matice, a naša srpska dijaspora je, prema istraživanjima Svetske banke, među prvih pet na svetu po davanjima domovini!

Piše Slavica Berić 

------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU: DR GORDANA POPOVIĆ

I naučnica štrika džempere

Prof. Dr Gordana Popović sa mužem Petrom i sinovima Milanom, Aleksandrom i Pavlom

Prva žena sa titulom profesora na bečkom Elektrotehničkom  Fakultetuza kolege je bila „ona Srpkinja”, dok se kao dete školovala u Nemačkoj zvali su je „ona Jugoslovenka”, a vršnjaci u rodnom Negotinu „ona Nemica”. Sad u Briselu, gde radi u Evropskom istraživačkom savetu,  o njoj govore kao o „onoj Austrijanki”. Naša naučnica međunarodnog ugleda stekla je mnoga stručna zvanja i priznanja, rušila stereotipe o ženama u tehnici, gradila veze između istraživačkih zajednica Srbije i ostatka Evrope, udala se za šahovskog velemajstora, rodila tri sina kojima se beskrajno ponosi, a još se bavi i dobrotvornim radom – i voli da kuva i plete.

Piše Aleksandra Mijalković

------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Salce oko struka – ni lepo, ni zdravo

Što je stomak deblji, to je zdravlje ugroženije

Višak kilograma, naročito u delu stomaka, prvi je signal na koji bi trebalo reagovati pre nego što se poremećaji umnože i dođe do metaboličkog sindroma, koji je „predvorje” za mnoge bolesti. Salo na stomaku, udruženo sa povišenom masnoćom u krvi i poremećajem nivoa šećera u krvi, kao i visok pritisak, najava su srčanih oboljenja, dijabetesa, tumora, steriliteta… Izlaz iz problema su zdrav način ishrane i veća fizička aktivost, kaže dr Vesna Dimitrijević-Srećković, endokrinolog.

Piše S. Berić

------------------------------------------------------

MUZIKA NAS JE ODRŽALA

Orkestar za svadbe i sahrane

„Pogrebni svirači“ na radnom mestu

Duvački orkestar „Ćuprija” verovatno je jedini u centralnoj Srbiji koji svira na pogrebima i prilikom polaganja venaca. Naravno, i na svadbama i veseljima. Imaju svoj repertoar, ali moraju, kažu, da sviraju i po narudžbini. U orkestru su i petorica muzičara iz muzičkog sastava „Šarm”, koji uveseljavaju goste na slavljima. Nastupaju od Svilajnca, preko Kragujevca, Pomoravlja do Rasinskog okruga. Najteže im je, vele, da sviraju na pogrebima kada poznaju porodice preminulog ili se sahranjuju mladi. A nekada moraju da pešače i po 10 kilometara do groblja.

Piše Zorica Gligorijević

------------------------------------------------------

KALIGRAFIJA: SLEVA NADESNO, ZDESNA NALEVO

Malo ćirilicom, malo glagoljicom

Jedan od radova Silvane Ručnov

Slovo nastalo prvobitno kao potreba za komunikacijom, danas, zahvaljujući kaligrafiji, predstavlja izraz umetničkog nadahnuća. To se može videti i u radovima kaligrafa Silvane Ručnov, koji će biti izloženi sredinom oktobra na Svetski dan pismenosti. Izložba i program „Putovanje kroz pismo” uvršteni su u ovogodišnju manifestaciju Dani evropske baštine 2014. sa temom „Jezik i pismenost”.

Piše S. Berić

Magazin

objavljeno: 19.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.