U čast Dade Vujasinović: Esej u pokretu O s(a)vesti

Izvor: Story, 25.Nov.2014, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast Dade Vujasinović: Esej u pokretu O s(a)vesti

Predstava o novinarki koja je hrabro iznosila istinu na videlo za vreme ratova devedesetih

O s(a)vesti je predstava o  Dadi Vujasinović, novinarki lista Duga koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8.aprila 1994. Imala je trideset godina.

- Esej u pokretu je narativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << scenski izraz, gde se kroz umetničke akcije  pripovedaju istiniti događaji i pojave  uz kritičko promišljanje njihovog nastanka I posledica.Esej se uvek prikazuje kroz prizmu  lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su moja primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan  pokretom.

Dada Vujasinović je bila moja  drugarica iz detinjstva.Pripadale smo istoj, kako nas je ona nazivala, žrtvovanoj generaciji,kojoj su ratovi devedesetih ostavili duboke ožiljke, nevidljive ili opipljive.

Neraščišćeni tragovi tog vremena guše ovo sadašnje. Nerazjašnjena smrt jedne hrabre mlade žene doprinosi opštoj paralizi I beznađu zemlje koja tek treba da dokaže da li ima snage da se izbori sa duhovima prošlosti. Da li ima dovoljno svesti I savesti da se razvije u državu pravde I sigurnosti u kojoj će naša deca želeti da ostanu -
rekla je Sanja Krsmanović Tasić.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.