Trovanje hranom: Koji su simptomi i koliko traju

Izvor: Mondo, 28.Apr.2017, 06:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje hranom: Koji su simptomi i koliko traju

Većina ljudi se barem jednom tokom života otruje hranom koja sadrži neke bakterije, parazite, viruse ili toksine. Evo kako da prepoznate simptome i koliko dugo oni traju.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Hrana može da se zarazi na mnogo načina. Da biste izbegli trovanje hranom, kada pripremate namirnice, preduzmite mere opreza: operite ruke, pazite da hrana bude dobro skuvana/pržena/pečena, nikako ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da se "motaju" oko vas >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dok kuvate, pazite da sirovo meso ne dođe u kontakt sa namirnicama koje ne moraju da se kuvaju, oprezno čuvajte hranu na temperaturama predviđenim za svaku namirnicu.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Međutim, koliko god da vodite računa o hrani koju vi spremate, može se desiti da se otrujete hranom u restoranu, na primer.

Simptomi koje ćete u tom slučaju osetiti su mučnina, dijareja, povraćanje, bolovi i/ili grčevi u stomaku, znojenje, povišena telesna temperatura, glavobolja i osećaj umora.

Simptomi trovanja hranom su najčešće isti kao simptomi norovirusa, koji se javlja kada dođete u kontakt sa bolesnom osobom ili kontaminiranom površinom.

Takođe, trebalo da imate na umu da su stariji ljudi, deca i trudnice izloženi većem riziku od trovanja hranom jer je njihov imuni sistem slabiji.

U najvećem broju slučajeva, simptomi trovanja hranom traju između 12 i 36 sati, a ukoliko se posle toga ne povuku, trebalo bi da posetite lekara.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.