Story vas vodi na predstavu San letnje noći

Izvor: Story, 26.Jan.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Story vas vodi na predstavu San letnje noći

Predstava će se igrati u sredu 28. januara od 20h u UK Vuk Karadžić. Story vam pruža priliku da osvojite besplatne ulaznice za večerašnju predstavu.

San letnje noći, foto: promo

U podelama Šekspirovih komada, San letnje noći obično se opisuje kao njegova zrela komedija, uz Mletačkog trgovca, Mnogo vike ni oko čega, Kako vam drago i Bogojavljensku noć, koje odlikuje bogatstvo zapleta i suvereno vladanje komičnim dramskim oblikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<

Sam naslov, San letnje noći, odnosi se na noć 23. juna, najkraću u godini, koja je u engleskom folkloru bila povezana sa odlascima u prirodu, zabavama na otvorenom, i verovanjima o posebno snažnom delovanju natprirodnih bića u to doba godine.

Pretpostavlja se da je komedija nastala oko 1595., kao prigodna zabava za svadbeno slavlje u nekom velikaškom domu. I sama priča o venčanju Tezeja i Hipolite može se shvatiti kao kompliment aristokratskim mladencima – Tezej i Hipolita su publika za koju zanatlije prikazuju igru o Piramu i Tizbi kao što su pravi mladenci bili publika za koju se prikazuje cela komedija San letnje noći.

Zaplet Sna letnje noći nije u celini pozajmljen iz nekog izvora (kao što je obično slučaj sa Šekspirovim komadima), ali se mogu uočiti pojedinačni motivi iz raznih književnih tradicija. Najverovatniji izvori su Ovidijeve Metamorfoze, Plutarhovi spisi o Tezejevom životu, Apulejev Zlatni magarac, Čoserove Kenterberijske priče, a ima i motiva iz ranijih Šekspirovih dela. Situacija u kojoj se dva zaljubljena mladića bore za istu devojku postoji i u Dva viteza iz Verone, a igra o Piramu i Tizbi je parodična analogija tragičnog motiva iz Romea i Julije. Značajan je i uticaj engleskog usmenog predanja i narodnih priča, odakle je preuzet čitav vilinski svet.

San letnje noći nazivan je, svakako sa razlogom, čudom kompozicije. U ovom komadu je usložnjavanje dramskog zapleta dovedeno do virtuoziteta. Prepliće se čak pet priča: o venčanju atinskog vojvode Tezeja i amazonske kraljice Hipolite, doživljaji mladih atinskih ljubavnika Hermije, Lisandra, Helene i Demetra, svađa vilinskog kralja Oberona i kraljice Titanije oko paža, priprema amaterske predstave o Piramu i Tizbi, i sama tragična ljubav Pirama i Tizbe, koja čini sadržaj te drame u drami. Sve te priče međusobno su povezane u naizgled jedostavan i pravolinijski sled događaja sveprisutnim motivom ljubavi, koji se u ovom ili onom obliku, zanesenjačkom ili staloženom, komičnom ili tragičnom, uzvišenom ili prizemnom, pojavljuje kroz ceo komad.

Radnja komada San letnje noći razvija se u tri stava. Početak se dešava na dvoru i obojen je pretećom, skoro tragičnom notom, jer Hermiji preti smrt ukoliko ne posluša oca i ne uda se za Demetra. U drugom stavu ličnosti odlaze u šumu, u kojoj razum ustupa mesto strastima, izbijaju nesporazumi, deluju onostrane sile, sve do otrežnjenja koje nastupa na kraju. U poslednjem stavu, radnja se ponovo prenosi u Atinu, uspostavlja se sklad i obrazuju se nove društvene ćelije, to jest sklapaju se brakovi koji obećavaju trezvenost, sreću i plodnost u budućnosti.

Bogatstvu i zanimljivosti ove drame doprinose i likovi koji se nalaze na četiri nivoa realnosti: jednu grupu čine onostrana šumska stvorenja, drugu romantični ljubavnici, treću realistične i prizemne zanatlije i četvrtu naglašeno fiktivni likovi iz igre o Piramu i Tizbi. Svaka od tih grupa čini zaseban svet, definisan i postavljen u komičnu perspektivu samim postojanjem ostalih svetova.

Ovu dramu skoro je nemoguće kritički objasniti: njena lepota se uvek može osetiti.

Ta mala drama kao da je rođena od osmeha -  kaže Benedeto Kroče, a po Džonu Kitsu ona je delo dubokog zelenila. Za Hazlita je čitanje Sna letnje noći kao tumaranje po mesečinom obasjanom gaju: opisi odišu lepotom kao što leje pune cveća odaju miomiris.

Kako biste osvojili karte prijavite se mejlom na adresu: redakcija@story.rs

Potrebno je ostaviti ime, prezime, adresu i broj telefona.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

Story vas vodi na predstavu 39 Stepenika

Izvor: Story, 27.Jan.2015, 15:54

Story vam pruža priliku da osvojite besplatne ulaznice za predstavu 39. stepenika, koja će se igrati u četvrtak 29. januara u 20h u UK Vuk Karadžić...39 stepenika, foto: promo..Hičkokov film 39 stepenika proglašen je od Britanskog filmskog instituta za četrvrti najbolji britanski film dvadesetog...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.