Shvatite ovo ozbiljno

Izvor: Mondo, 04.Mar.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shvatite ovo ozbiljno

SZO objavio rat šećeru!

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

Odrasli i deca moraju da smanje količinu šećera koji unose svaki dan i kojim je sakriven u svemu, od sokova do kečapa i meda, kako bi smanjili rizik od gojaznosti i propadanja zuba, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), jačajući borbu na smanjenju gojaznosti u svetu.

SZO je izdala smernice prema kojima količina unetog šećera treba da iznosi manje od 10 odsto dnevnog unosa kalorija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oko 50 grama ili 12 kašičica za odrasle.

"Imamo jake dokaze da održavanje unosa slobodnog šećera na manje od 10 odsto ukupnog unosa kalorija smanjuje rizik od preterane težine, gojaznosti i propadanja zuba", izjavio je dr Frančesko Branka, direktor odseka SZO za ishranu u cilju zdravlja i razvoja.

Smanjenje na ispod pet odsto bilo bi još bolje, smatraju stručnjaci.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.