REDITELJ TITANIKA NA NAJDUBLJOJ TAČKI PLANETE

Izvor: Kurir, 26.Mar.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REDITELJ TITANIKA NA NAJDUBLJOJ TAČKI PLANETE

Džejms Kameron (58), zaljubljenik u okeanografiju, spustio se do 11 kilometara ispod površine Tihog okeana

Režiser "Titanika", "Avatara" i drugih čuvenih filmova koristi specijalno dizajniranu podmornicu "Dipsi Čelendžer" (Deepsea Challenger), kojom se spustio na dubinu od 11 kilometara u vodama okeana.

Kameron planira da provede šest sati istražujući i snimajući Marijanu Trenč, zonu koja se nalazi 320 kilometara jugozapadno od pacifičkog ostrva Guam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Pre njega ovo su uspeli samo švajcarski inženjer Žak Pikar i američki pomorski oficir Don Volš, koji su 1960. godine proveli dvadesetak minuta na istoj tački, ali nisu uspeli mnogo toga da vide jer je njihova podmornica pokupila suviše peska sa morskog dna.

Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od detinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine "Titanika" za potrebe svog filma napravljenog 1997. godine, prenosi AP.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Džejms Kameron se javio sa najdublje tačke na planeti!

Izvor: Cafe.ba, 26.Mar.2012

Filmski režiser Džejms Kameron je dostigao najdublju tačku u Tihom okeanu, koja se nalazi na 11 kilometara dubine. Kada je dosegao dubinu od 10.898 metara, Kameronove prve riječi upućene na površinu bile su: Svi sistemi su OK!

Nastavak na Cafe.ba...

Režiser Džejms Kameron se vratio sa najdublje tačke u okeanu

Izvor: Blic, 26.Mar.2012

Filmski režiser Džejms Kameron je dostigao najdublju tačku u Tihom okeanu, koja se nalazi na 11 kilometara dubine, ali je izronio šest sati pre nego što je to bilo očekivano. ..Kameron se spustio na 11 kilometara dubine, na Marijansku brazdu, najdublju tačku Tihog okeana i ujedno i najdublju na...

Nastavak na Blic...

Džejms Kameron otkrio "nemani" u dubini Tihog okeana

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2012

U podne po lokalnom vremenu, slavni režiser Džejms Kameron stigao je na površinu Tihog okeana nakon što je prethodno proveo tri sata na najdubljoj tački na Zemlji i time se upisao u istoriju kao jedini čovek koji se sam spustio na 11 kilometara dubine u Marjansku potolinu i jasno video morsko dno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kameron zaronio do 11 kilometara

Izvor: VOA, 26.Mar.2012

Holivudski filmski reditelj Džejms Kameron vratio se na površinu posle spuštanja na najdublje mesto na zemlji

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.