Prvi dobitnik nagrade Podrum Radovanović

Izvor: Story, 17.Okt.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi dobitnik nagrade Podrum Radovanović

Uručena je nagrada za životno delo akademiku Ljubomiru Simoviću, za kojeg je žiri konstatovao da je ovim ne samo nagrađen dobitnik već da je i dobitnik nagradio nagradu.

Ljubomir Simovi\', Foto: Promo

Žiri u sastavu predsednika Aleksandara Gatalice i članova profesora Žarka Trebješanina i Milana R. Simića, na drugoj sednici održanoj 10. oktobra u Krnjevu, sedištu osnivača nagrade, doneo je odluku da prva nagrada Podrum Radovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << za životno delo pripadne akademiku Ljubomiru Simoviću.

Donoseći odluku, žiri je najpre konstatovao da je ime Ljubomira Simovića već postalo sinonim za jednog od najznačajnijih srpskih liričara, te da se dobitnik može smatrati klasikom srpske književnosti sa zaokruženim i nezaobilaznim opusom, koji u svojim pesmama na jedinstven način zbraja sveukupna stvaralačka iskustva. Ovo je akademika Simovića najpre preporučilo za nagradu Podrum Radovanović, ali ne samo to.

Poezija dobitnika spojila je u sebi vrhunski artizam savremene poezije sa istorijskom ironijom i specifičnim narodnim humorom, što je ovog pesnika duboko ukorenilo u svest mnogih čitalaca kao pravog narodnog tribuna koji je uspeo da pronikne u sudbinu naroda.

Naposletku, prvi dobitnik nagrade ,,Podrum Radovanović” u više navrata potvrdio je visok nivo poznavanja vina, i svojim trezvenim stavovima unapredio i ovu oblast u Srbiji, što ga je na najbolji način preporučilo da u ovoj i narednoj godini bude ambasador vinske kulture.

Nagrada će svečano biti uručena dobitniku 24. oktobra u Krnjevu, dodeljivanjem diplome, stavljanjem pločice sa imenom dobitnika na barik vina i obrezivanjem jednog grozda čime počinje berba u Krnjevu. Nagrada je barik najkvalitetnijeg vina Podruma Radovanović.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.