Predstavljamo Windows 10: Otvaraćemo četiri aplikacije u prozoru

Izvor: 24sata, 02.Okt.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljamo Windows 10: Otvaraćemo četiri aplikacije u prozoru

Kompanija Microsoft predstavila je novu verziju operativnog sistema Windows koji nosi oznaku 10, a koji će postati dostupan narednog leta. Predstavljamo brojne novitete koje donosi ovaj OS.

SISTEM - Čelnici ove kompanije shvatili su da su napravili grešku u prevelikoj razlici prilikom dizajniranja Windowsa 8. Korisnici koji su navikli na klasičan oblik nisu lako prihvatili “pločice” i druge promene koje je doneo aktuelni OS. Zbog toga su odlučili da ovom verzijom smanje >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << taj jaz i pripreme korisnike za lakši prelazak sa Windowsa 7, pa i Windowsa XP na Windows 10.

Start

Glavna zamerka Windowsu 8 je bila nedostatak tastera “Start” što će u ovoj verziji biti ispravljeno. Klikom u donji levi ugao dobija se meni koji je sastavljen od najčešće korišćenih aplikacija i nedavno otvaranih dokumenata. Kao i u starijim verzijama, korisnici će moći sami da menjaju i određuju izgled ovog menija.

Multitasking

Izgleda da je ceo Windows 10 podešen kako bi korisnicima omogućio lakše i brže listanje među pokrenutim aplikacijama. Tu je opcija Snap uz pomoć koje se lako može kombinovati do četiri pokrenute aplikacije u jednom prozoru. Task View prikazuje sve otvorene aplikacije u donjem delu ekrana.

Prozori

Interfejs koji je doneo “pločice” zanemario je standardne “prozore” za sve aplikacije, tako da će korisnici moći da određuju koja veličina njima najviše odgovara. Još jedna dobra stvar je što se ovo odnosi i na računare i na tablet uređaje.

Dostupnost

Iako će se koristiti na svim ekranima “od četiri do 80 inča” ideja Microsofta je da on pruži isto iskustvo svim korisnicima. Oslanjanje na mobilnost, kao i na cloud servise će biti na visokom nivou. Cena i način nadogradnje još uvek nije otkriven, ali već od početka sledeće godine će početi ozbiljnija promocija novog operativnog sistema.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.