Poverenica: Reklama za „vrhunske sorte pšenice“ omalovažava žene

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Okt.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Reklama za „vrhunske sorte pšenice“ omalovažava žene

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao krajnje neprimernu i uvredljivu reklamu na bilbordima po Vojvodini kojom se poljoprivredni proizvod na omalovažavajući način dovodi u vezu sa ženama

U sapštenju, poverenica je navela da je sadržaj u kome se žena svodi na objekat, uz stereotip da je njena jedina svrha da rađa, duboko diskriminatoran, vređa dostojanstvo žene i grubo podržava predrasude o neravnopravnosti žena.

Promovisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ovakvih patrijarhalnih modela prema kojima je za ženu važno da je iz dobre porodice, zdrava, snažna i spremna da rađa, duboko se kosi sa domaćim antidiskriminacionim propisima i zakonodavstvom. Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se; podržavaju rodni stereotipi kojima se žene omalovažavaju„, navela je Brankica Janković.

Poverenica je zatražila od svih koji oblikuju javni život u Srbiji, među kojima su i kompanije i marketinške agencije, da poštuju propise i profesionalne standarde i da se uzdrže od uvredljivih, seksističkih i diskriminatorskih sadržaja, a da svoju kreativnost izraze na primeren način, poštujući dostojanstvo žene.

U saopštenju je poverenica najavila da će povodom ovog slučaja podneti pritužbu i da će se po njoj postupati u zakonom propisanom roku.

Reč je o reklami za „vrhunske sorte pšenice“. Na bilbordu je fotografija žene koja kaže: „Tražim paora! Zlatokosa, iz dobre porodice, zdrava i snažna, spremna da rađa“.

Izvor: Beta, RTV

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.