Otvaranje Beogradskog  džes festivala: Children of the light trio!

Izvor: Story, 17.Sep.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Beogradskog džes festivala: Children of the light trio!

Na svečanom otvaranju jubilarnog 30. Beogradskog džez festivala, 24. oktobra 2014. u Domu omladine Beograda, sviraće trio svetskih virtuoza, već godinama najboljih na svojim instrumentima – Danilo Perez, Džon Patituči, Brajan Blejd: CHILDREN OF THE LIGHT TRIO!

Children of the light trio, Foto: Promo

Children of the Light Trio je zajednička akcija trojice velikih džez zvezda današnjice: u ovom sastavu svoje veliko znanje, muzikalnost, virtuoznost i nepresušnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << stvaralačku energiju udružuju pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd. Eminentni muzičari su od 2000. godine članovi kvarteta Vejna Šortera, po mnogima najkreativnijeg džez sastava današnjice.Nedavno su odlučili da izlože svetu i muziku u formaciji klavirskog trija, sa originalnim kompozicijama sve trojice, kao i nadahnutim aranžmanima muzike njihovog velikog lidera.

Prodaja ulaznica za ovaj izuzetan koncert, zamena vaučera za complete ulaznica, kao i za ostale pojedinačne koncerte na Beogradskom džez festivalu, počeće 1. oktobra, na blagajni Doma omladine Beograda, kao i preko EVENTIM mreže. Fesivalski kompleti ulaznica za glavni program mogu se i dalje kupiti po ceni od 3300 dinara, a u cenu tog kompleta ulazi i karta za ovaj sjajni koncert na svečanom otvaranju, kao i ostali koncerti u terminu od 19:30 časova. Takođe, u prodaji su i pojedinačne ulaznice za veliko svečano zatvaranje Beogradskog džez festivala, 27.10. u Domu sindikata. Na zatvaranju će nastupiti Čarls Lojd Kvartet od 19:30 časova, čija cena karata je od 1000 do 1500 dinara, kao i Mišel Kamil Trio sa početkom u 21:30 i cena karata je od 1200 i 1700 dinara 21.30 časova. Karte za oba nastupa se mogu kupiti po ceni od 2000 dinara.

Pijanista, kompozitor, edukator i socijalni aktivista, Danilo Perez je jedan od najuticajnijih i najdinamičnijih muzičara našeg vremena. Posle studija elektronike u Panami, upisao je džez kompoziciju na koledžu Berkli u Bostonu i brzo postao najmlađi član čuvenog United Nations Orchestra, Dizija Gilespija, sa kojim je 1990. godine prvi put nastupio na BDžF. Nakon toga se posvećuje solo karijeri gde je kao snimio deset albuma kao lider za koje je dobio čak deset Gremi nominacija u razlićitim kategorijama. U solo karijeri se fokusira na ukrštanja džeza sa latinoameričkom muzikom. Sarađivao je sa brojim legendama džeza, a danas se i kulturni ambasador Paname, ambasador dobre volje UNICEF-a, i UNESCO-ov Umetnik za mir. Takođe je umetnički direktor Džez instituta Berkli koledža i Panama džez festivala.

Džon Patituči je jedan od najcenjenijih i najtraženijih džez basista u poslednjih tridesetak godina. Njegove ekspertske usluge koristili su između ostalih: Herbi Henkok, Majkl Breker, Dizi Gilespi, Sting, Džordž Benson, Džošua Redman, Mekoj Tajner i Toni Vilijams, kao i filmski autori Henri Mansini, Raj Kuder, Džeri Goldsmit i Džon Vilijams. Posebno se pamti njegov dugogodišnji angažman u akustičnom i električnom bendu Čika Korije, sa kojim je i prvi put nastupao na Beogradskom džez festivalu 1987. godine. On je razvio i veoma uspešnu solo karijeru, te je dobitnik niza priznanja za basistu godine, kao i dve Gremi nagrade. Osnivač je i umetnički direktor njujorške škole Bass Collective, predaje na institutu Telonijus Monk i na Berkli koledžu.

I treći član sastava pripada Panteonu savremenog džeza. Kritičari smatraju Brajana Blejda najmuzikalnijim bubnjarom današnjice. Blejd je odrastao u Luizijani, gde se sa muzikom se prvi put sreo u očevoj crkvi, i već kao tinejdžer sticao iskustva sa vodećim muzičarima Nju Orleansa. Globalni džez svet ga je upoznao 90-ih, u sastavima mladih džez lavova Džošue Redmana i Kenija Gareta, da bi zbog superiorne muzikalnosti njegove usluge uskoro poželeli i pop-rok stvaraoci, poput Boba Dilena, Danijela Lenoa, Emilu Heris, Marijane Fejtful, i – lične heroine – Džoni Mičel. Godine 1997, osnovao je sopstveni The Fellowship Band sa kojim je dosad objavio četiri albuma. U muzici ovog sastava prepliću se džez, folk, gospel i Amerikana, baš kao i na solo ostvarenju Mama Rosa. Blejd je prošlogodišnji dobitnik nagrade ECHO za najboljeg svetskog džez bubnjara (nemački ekvivalent Gremiju) a višestruki je laureat priznanja časopisa Downbeat i Jazztimes.

Konačno me je opčinio Children of the Light Trio. Dok im šef Vejn Šorter putuje po Evropi sa Herbijem Henkokom, Danilo Perez, Džon Patituči i Brajan Blejd grabe priliku da izlože donekle drugačiju muziku. Ideja je ista – stvaranje u momentu – ali sa čvrstom osnovom za ekstatičnu igru, muzičarski ping-pong sa brzim napadima, odgovorima, ukrašavanjima, vrtlozima nota i emocija - Vojislav Pantić, Politika

Nastavak na Story...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.