Novi fosili: Ljubav koja nema kraj

Izvor: Story, 23.Sep.2014, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi fosili: Ljubav koja nema kraj

U okviru oproštajne turneje biće održan koncert u Beogradu na sceni Sava Centra

Novi foslili, Foto: Promo

Novi Fosili će nastaviti Oproštajnu turneju i pored oproštajnog koncerta u subotu 25.10.2014 u Sava Centru u Beogradu, nastupiće i na Oproštajnom koncertu u Spensu 22.11.2014 u Novom Sadu. To će biti njihov prvi i ujedno i poslednji, oproštajni, koncert u Novom Sadu.

Karte za ovaj ekskluzivni spektakl mogu se nabaviti na svim prodajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << mestima Eventim-a, kao i na blagajni hale Spens, po cenama od 2300, 2500 i 2900 dinara.

Novi fosili osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspehe beleže 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića. Iste godine, dobijaju i poziv za najznačajniji festival u Splitu. Pesma koju tamo izvode, Diridonda, postaje hit u celoj tadašnjoj Jugoslaviji, a ohrabreni tim odlučuje da radi još upornije. Rajko Dujmić ubrzo se karakteriše kao darovit kompozitor i grupa počinje da osvaja nagrade i priznanja na eminentnim festivalima, a zapaženi su i na inostranim takmičenjima.

Novi fosili postaju najpopularnija grupa ovih prostora, primaju Estradnu nagradu, a nekoliko godina zaredom izabrani su za grupu godine. Na svim koncertima nastupaju isključivo s vlastitim programom. U tom periodu izlazi oko 15 singl ploča i 6 LP ploča. Neke od tih pesama postale su hitovi svih vremena: Da te ne voli, Reci mi Tiho, Saša, Šuti moj dečače plavi, Sanja, Plava košulja i mnoge druge...

Nakon toga slede mnogobrojne turneje po bivšem SSSR-u, Americi, Kanadi i Europi i Australiji.

1983. godine vokalnu solistkinju Đurđicu Barlović, koja je svojim zapaženim vokalnim sposobnostima davala poseban šarm pesmama Novih fosila, zamjenjuje Sanja Doležal donoseći grupi svojom mladošću dozu vedrine, radosti i novog entuzijazma.

Tri godine kasnije, Novim fosilima je donela i nagradu publike, odnosno 3. nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Drezdenu. Uz to, ploča Za dobra stara vremena dobila je Grand Prix JRT-a, za najbolju u kategoriji pop muzike 1986.

Grupa 1987. predstavlja Jugoslaviju na Eurovizijskom takmičenju u Briselu, sa pesmom Ja sam za ples' i osvajaju četvrto mesto.

Novi fosili prestaju s radom 1991., dok se 2005. ponovno okupljaju i nastavljaju s nastupima ojačani mladim, vrhunskim muzičarima i pratećim vokalima.

Članovi Novih fosila zauvek će pamtiti Đurđicu Barlović, Slobodana Momčilovića  - Moku i Nenada Šarića – Bradu, kao najbolje prijatelje i muzičare, koji su, nažalost, prerano otišli. Iako ih više nema, Đurđica , Moka i Neno još uvek pevaju o ljubavi - na modrom nebu iznad Zagreba. 

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.