Mitovi o kožnim oboljenjima: Ovo je 5 najčešćih zabluda o ekcemima

Izvor: Story, 02.Sep.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitovi o kožnim oboljenjima: Ovo je 5 najčešćih zabluda o ekcemima

Pogrešne terapije najčešće su posledica uvreženih mitova. Evo šta se do sada mislili o ekcemima, a netačno je...

Foto: Pofimedia

Dok se ekcem kod nekih osoba manifstuje u vidu crvenila i blagog svraba, kod drugih simptomi mogu biti znatno teži, pa se javlja ispucala koža, rane i bol.

Lekar Adam Fridman, dermatolog smatra da postoje mnogi mitovi koji se vezuju za kožna oboljenja.

Ovo najčešće zablude u vezi sa ekcemima:

Evo >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << zašto ne možete da smršate:: 10 grešaka u ishrani koje usporavaju metabolizam

1. Ishrana izaziva pojavi ekcema.

Najčešći mit je: ono što jedemo uzrokuje ekcem. Naravno da treba voditi računa posebno kada su u pitanju deca, pogotovo s novim namirnicama koje mogu prouzrokovati alergije, ali većina ekcema u odraslom dobu nije povezana s ishranom. Tačan uzročnik ekcema je još uvek nepoznat.

Promene u ishrani su delotvorne isključivo kod dece koja su mlađa od 3 godine.

2.Svakodnevno tuširanje pogoršavanja stanje.

Koristite antialergijske gelove. Ekstremne promene temperature vode mogu izazvati ekceme. Tuširajte se toplom vodom, nikako vrućom. Izbegavajte puder, jer može izazvati iritaciju. Izbegavajte sapun, vlažne maramice i parfeme.

6 odličnih razloga da ne ljuštite jabuku

3. Ne kupajte se u bazenu.

Aktivan život i sportske aktvnosti su važne za naše zdravlje i ojačavaju imunološki sistem, a kupanje se, takođe, ubraja u tu grupu. Naravno da hlor šteti našoj koži, zato se nakon kupanja u bazenu obavezno istuširajte.

4. Izbegavate vežbanje.

Znojenje može pogoršati ekceme na koži, ali to ne znači da se morate odreći svoje omiljene rekreacije. Kako biste smanjili rizik od iritacija, nakon vežbanja se istuširajte, pijte puno vode i nosite pamučnu odeću. Izbegavajte tuširanje vrućom vodom nakon vežbanja jer nagla promena temperature vode može dovesti do svraba.

3 navike fit žena koje treba da usvoji odmah

5. Steroidi trajno štete koži.

Steroidne kreme i ulja su vredan alat u lečenju i kontroli ekcema, posebno tokom pojave crvenila na koži. Oni mogu da smanje crvenilo i upalu i čine da koža manje svrbi dajući joj priliku da ozdravi.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.