Meteoropate oprez: Ovo vreme će loše uticati na....

Izvor: 24sata, 21.Sep.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meteoropate oprez: Ovo vreme će loše uticati na....

Bronhitis, čir na želucu i infarkt su samo "vrh ledenog brega" zdravstvenih tegoba koje izazivaju vremenske prilike. Učestala i nagla promena temperature, vazdušnog pritiska i nivoa vlage objašnjavaju depresiju, gojaznost, kao i bolne ožiljke, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Aberdin.

Tako oblačno vreme izaziva nedostatak vitamina D, koji najčešće fali gojaznim ljudima, a organizam ga crpi iz sunčevih zraka. On utiče na proizvodnju leptina, hormona kojim telo mozgu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << šalje informaciju da je želudac pun. Pa se i gomilanje kilograma u zimskim mesecima takođe može objasniti tmurnim oblacima.

Ožiljci

Nagli pad atmosferskog pritiska, koji prati dolazak oluje, izaziva stezanje i opuštanje oštećenog tkiva. S obzirom na to da ono nije elastično nego tvrdo i žilavo, ne prilagođava se promeni pritiska, što izaziva zatezanje kože. Kiša donosi svrab i peckanje ožiljaka, piše zena.blic.rs.

Bolest oluje

"Bolest oluje" je najčešći primer meteoropatije. Zbog elektriciteta koji ispunjava vazduh, a prouzrokuju ga oblaci, mišići postaju kruti, a nervoza jača. Preosetljivost na oluje počinje da se oseća već dan ranije, u obliku bolova u zglobovima i pulsiranja u slepoočnicama koje upozorava na glavobolju ili migrenu.

Nagle promene pritiska vazduha usled promene vremena deluju na nervni sistem pa se javlja potištenost, razdražljivost i loše raspoloženje.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.