Kako uskladiti lične i profesionalne potrebe?

Izvor: Story, 23.Maj.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako uskladiti lične i profesionalne potrebe?

Postizanje optimalnog balansa između poslovnog i privatnog života svakako predstavlja najveći izazov kod ljudi koji se nalaze u produktivnom dobu, a kako najjednostavnije možemo da ih uravnotežimo, objašnjava naša stručna saradnica

Foto: Shutterstock

Kada je potrebno da izaberemo između odgovornosti prema svojoj porodici, prijateljima i prvenstveno prema samom sebi, kao i obaveza prema poslu koji obavljamo, ulazimo u stanje pritiska i konstantnog stresa. U takvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << situacijama kažemo kako nemamo vremena da sve postignemo i tu nalazimo opravdanje. Sve ono što naš um smisli da uradi, a ego želi da dokaže kako to može, naše telo zabeleži kao stres i traumu zbog osećaja nemoći da ispunimo sve obaveze koje smo preuzeli na sebe sa željom da ih realizujemo u istom trenutku.

Piše: Tatjana Jevđović, holistički terapeut, www.beautyimagini.com

SLUŠAJTE SVOJE TELO

Kada se ovakvi uznemiravajući uticaji nagomilaju u našim životima, onda naš organizam počne da zadržava različite emotivne otpade, stvaraju se destruktivni osećaji, oslobađaju se agresivni naboji, kreiraju se konfliktne situacije, pojačava se osetljivost na zračenja u okolini i, naravno, dolazi do zdravstvenih problema. Zato je, naročito za ljude koji su na vodećim profesionalnim pozicijama, posebno značajno ovladavanje tehnikama koje će omogućiti pročišćenje i ponovno uspostavljanje balansa u njihovom telu i okolini.  Veoma često čekamo ozbiljna upozorenja koja oseti naše telo (ukočenost, bol, umor, otežano kretanje), da bismo se odlučili za terapeutski sto. Ova odluka podrazumeva naše pasivno učešće u pročišćenju sopstvenog organizma kroz terapiju dodirom (masaža, reiki), koja predstavlja jedan od najprirodnijih načina da se kroz neverbalnu komunikaciju celo biće očisti od emotivnih i mentalnih blokada. Iako se ovakva vrsta terapije prima preko našeg tela, s obzirom na to da mi nismo samo fizičko, već i emotivno, mentalno i duhovno biće, onda se kroz terapiju dodirom koja se radi na ovakav sveobuhvatan način, tretira naš ceo organizam.

Ali, pošto nismo uvek u situaciji da se prepustimo nečijim rukama da obave posao za nas, neophodno je da nađemo način kako da otpustimo pritisak kojem smo se izložili pokušavajući da uskladimo sve odgovornosti koje smo preuzeli na sebe. Možda nekada nismo ni svesni da naše celo biće traga za odgovorima na pitanja koja nesvesno postavljamo: da li smo dobri partneri, roditelji, deca, prijatelji i da li smo odgovorili svim profesionalnim zadacima koje smo postavili pred sebe. Ali, istovremeno, tu su i naša očekivanja da dobijemo potvrdu o svojoj vrednosti i značaju u našim životnim relacijama. I to je mesto gde se najčešće spotaknemo.

ENERGETSKO ČIŠĆENJE

Pažljivo razvijanje svesti o našim osećanjima, emocijama, mislima i fizičkim senzacijama, predstavlja prvi korak u kreiranju svesnosti o tome kako treba da komuniciramo sa svetom oko nas: moramo da posmatramo stvari van okvira naših ličnih utisaka (da li nam se nešto dopada ili ne), ukoliko želimo da otkrijemo ono za čim tragamo. Ukoliko nastavimo da primenjujemo stare načine razumevanja, mi ćemo dobiti iste odgovore – kaže Erik Dovset, osnivač Energetskog kliringa. Jednostavnost i usmerenost metode energetskog kliringa pokazuje da ona može biti primenjena na širokom spektru oblasti u toku našeg svakodnevnog života. Njenom primenom vrlo brzo postajemo svesni pomeranja svojih ličnih granica, počinjemo da primećujemo kako se iz našeg okruženja uklanjaju agresivni naboji i brže rešavaju konflikti, nestaju destruktivni porivi, smanjuje se naša osetljivost na zračenja u okolini, a balans i harmonija polako se vraćaju u naš dom i celo okruženje.

Kristijano Ronaldo: Lider na svim poljima

Fudbaler Kristijano Ronaldo još kao dete odlučio je da bude lider u svakom segmentu svog života. Upravo ga je ta ambicija vodila do najviših vrhova karijere i uspeha koje je ređao sve do sada. Vrlo se lako snalazi u svim vodećim ulogama i zbog toga je omiljen kod kolega na terenu, ali i kod svih svojih prijatelja i familije.

Priredila: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.