Kako prepoznati nasilnika?

Izvor: Story, 04.Okt.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prepoznati nasilnika?

Svaka žena u jednom trenutku svog života može postati žrtva takve osobe, bilo da je reč o porodici, životnoj sredini ili ljubavnoj vezi.

foto: Profimedia, Shutterstock

Mnoge su prošle kroz to bolno iskustvo, jedne su uspele da pobegnu iz zamke u koju su ušle, a neke i dalje pate ne uspevajući da nađu izlaz iz situacije u kojoj su se našle

Piše:

Sanja Stanić,

psihoterapeut

sanjastanic1006@gmail.com
>> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<
Prevencija i rad na tome da informišemo mlade osobe o tome koliko su bitni zdravi odnosi u partnerskim relacijama, prioritet je u svakoj porodici i društvu. Ogromna većina nasilnika muškog je pola, a najčešća žrtva je neko koga takva osoba doživljava kao slabijeg, najčešće žena ili devojka s kojom je u vezi ili braku. Značajan broj takvih ljudi, ali i njihovih žrtava, rastao je u nasilnom porodičnom okruženju. Veoma ih je teško prepoznati i ne postoji tipičan profil koji bi nam olakšao njihovo identifikovanje. Društveni modeli poželjnog ponašanja pogoduju toleranciji nasilnog ponašanja jačeg pola i sredina ih u tom slučaju doživljava kao dominantne, odnosno  mačo muškarci. Samim tim, mladim devojkama i ženama oni se nameću kao poželjni emotivni izabranici. I pored toga što su mnogobrojni uzroci iskrivljenih romantičnih predstava o poželjnom partneru, bitno je demistifikovati ove odnose u koje se možemo upustiti baš zbog naših pogrešnih predstava o njima.

KARAKTERISTIKE

Nasilnici se ne prepoznaju po spoljašnjim i socijalnim karakteristikama, ali za početak značajno je da ne ignorišete prve, jedva primetne znake upozorenja koji se najčešće svode na osećaj da nešto nije u redu. To ne smete da mešate sa uzbuđenjem i opijenošću koju prati  fascinacija novom osobom u vašem životu, odnosno zaljubljenost. Biće vam jasno u čemu je razlika kada pokušate da nađete  racionalne razloge i opravdate ponašanje partnera koje je potpuno suprotno od onog što predstavljaju ljubav i naklonjenost. Ne zaboravite da su bes, patološka ljubomora i mržnja suprotne od bilo kakvih postulata ljubavi. Naklonost, pažnja, poverenje i snažna zainteresovanost za dobrobit partnera, ključni su elementi neophodni za dobru ljubavnu vezu.

OPREZ JE ZDRAVA EMOCIONALNA REAKCIJA

Budite oprezni kada dešavanja u vezi idu prebrzo i ako voljena osoba insistira na tome da se uključi u sve aspekte vašeg života. Posvećenost izuzetno prija, ljubaznost prema bliskim osobama u vašoj okolini takođe, ali kada partner prvo diskretno, a onda sve otvorenije ima zamerke na vaše rođake i prijatelje, to može biti znak da su mogući ozbiljniji problemi. Grandiozne izjave ljubavi i dramatični gestovi pažnje izuzetno prijaju, ali ako ih potpuno neočekivano prate neobjašnjivi nastupi besa ili durenja, vreme je da jasnije postavite granice. Ukoliko su za njegove probleme uvek krivi drugi i za vaše međusobne konflikte uvek  krivicu svaljuje na vas, ako vas partner stalno omalovažava, urušava vaše samopouzdanje, stalno kritikuje, podučava, koriguje vaše ponašanje i raskid ne prihvata kao opciju, vreme je da se ozbiljnije zabrinete.

PODREĐENOST STVARA JOŠ VEĆE NASILJE

Nasilje je samo simptom ozbiljnih problema ličnosti koja se tako ponaša.  Proganjanje, uznemiravanje i ljubomora, u iracionalnom sistemu uverenja za nasilnika predstavljaju veliku ljubav. Moć i kontrola nad drugom osobom omogućavaju mu da se bolje oseća. Ljubomorom, izolacijom od drugih značajnih osoba, ponižavanjem, dominacijom i zastrašivanjem nastoji da uspostavi apsolutnu kontrolu. Problem je što to nije rešenje njegovog dubljeg psihološkog problema, koji sam od sebe ne može da prođe. Zapitajte se kakva je to ljubav ako je vaša bol i patnja neophodna da bi se partner bolje osećao. Učinite sve što je do vas da biste se osećali dobro: napustite nasilnika, proganjanje, pretnje, uznemiravanje, priče da je niko neće voleti kao on koje interpretira izvrnutom logikom. To neće biti lako i možda će vam biti potrebno više pokušaja. Često nećete dobijati pravu podršku i pretnje, proganjanje i uznemiravanje mogu biti intenzivniji, ali suštinski zaista ne postoji drugo rešenje. Koristite resurse društva, obratite se vlastima, organizacijama koje se bore protiv nasilja, potražite psihološku pomoć i zauzmite se za sebe.

RIJANA: Batine su prošlost

Tokom 2009. kao bomba odjeknula je vest da je Kris Braun pretukao pevačicu Rijanu, a njene fotografije sa podlivima na licu preplavile su sve portale. Iako u početku nije želela da komentariše ove navode, nakon godina dana ipak je otkrila kako se oseća.

- Najgore je prošlo, sad mi to više nije problem i sve sam nekako potisnula, kao da se dešavalo u nekom prošlom životu.

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.