Još jedan razlog da pređete na mediteransku hranu

Izvor: Mondo, 31.Okt.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan razlog da pređete na mediteransku hranu

Mediteranska ishrana, bogata povrćem, orašastim plodovima, maslinovim ulje, još jednom se pokazala kao dobar izbor.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ljudi koji redovno konzumiraju namirnice mediteranske kuhinje imaju upola manji rizik da obole od neke hronične bolesti bubrega, kao i 42 odsto  manji rizik od naglog pada funkcije bubrega, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju

Tokom sedam godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << istraživači su pratili ishtanu 900 osoba, a fokus je bio na tome koliko su namirnice koje svakodnevno konzumiraju bliske mediteranskoj kuhinji.

Iako istraživači nisu u potpunosti sigurni zašto je mediteranska ishrana  toliko uspešna u suzbijanju bolesti bubrega, oni veruju da možda ima veze sa uticajem ishrane na zapaljenja u ćelijama bubrega, isto koliko je blagotvorna za srce i krvne sudive.

Neka ranija istraživanja su pokazala da mediteranska ishrana ima pozitivne efekte krvni pritisak, što je takođe u vezi sa bolestima bubrega. Takođe, maslinovo ulje, povrćem koštunjavi plodovi... su blagotvorni za starije osobe, pospešuju memoriju, odlični su u borbi protiv dijabetesa, srčanog udara, šloga, a kod dece i protiv astme.

Naravno, ishrana nije rešenje za sve, naročito ako se radi o nekim autoimunim i naslednim bolestima, ali uz ostale zdrave životne navike, kao što su vežbanje, umereno konzumiranje alkohola, izbegavanje duvana i duvanskog dima, mediteranska ishrana ima dosta dobar učinak.

Nove vesti i savete u vezi sa zdravljem, lepotom, negom kože i kose, ishranom, ali i savete lekara, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.