Jaja kao superhrana

Izvor: Story, 29.Okt.2014, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaja kao superhrana

Zbog vrednih nutritivnih sastojaka, velike rasprostranjenosti i raznovrsnih načina pripreme, nezaobilazna su u domaćinstvima širom sveta.

foto: Shutterstock, Profimedia

Poslednja istraživanja dokazala su i da njihova umerena konzumacija ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu

Skoro je beskonačna baza podataka o ovoj namirnici koja simbolizuje zametak života. Ipak, proteklih godina često smo slušali rasprave o tome da li su jaja više štetna >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << ili korisna? Koliko komada smemo da pojedemo u toku jedne nedelje, a da u našem krvotoku ne podivlja nivo holesterola? Možemo li konzumiranjem jaja da kompenzujemo nedostatak unosa mesa i mlečnih proizvoda? Inspirisani novim nutricionističkim istraživanjima, pokušaćemo da ponudimo neke odgovore na postavljenja pitanja.

DAJU SNAGU I KONCENTRACIJU

Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica koje jedemo. Među supstancama koje su bogate proteinima, ona se posebno izdvajaju zbog svoje kombinacije amino-kiselina. Ključna su za razvoj dece i adolescenata. - Ne samo da imaju malo kalorija već su prepuna sastojaka koji su od ključnog značaja za zdrav život. Jaja su idealna hrana za svako razdoblje života, a osim toga, lako se spremaju i ukusna su – zaključila je doktorka Keri Rukston, koja je 2010. godine sprovela više od 30 istraživanja kako bi podrobnije proučila hranljive sastojke jaja i njihovu ulogu u ishrani. Sadrže vitamine D, B12 i selen, i zbog toga važe za saveznika u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti. Zahvaljujući lecitinu, prirodnoj supstanci koja je najbolji izvor holina, bitne komponente koja hrani mozak i pospešuje proces pamćenja, jaja pozitivno deluju na našu koncentraciju. Iako ljudski organizam ima sposobnost stvaranja holina, često mu je potrebna i pomoć hrane. Telo iskoristi čak 90 odsto kalcijuma iz jaja, tako da ne smemo zanemariti ni njihovu ulogu u zdravlju kostiju. Ona sadrže i važne mikroelemente kao što su cink, gvožđe i sumpor.

VIŠE KORISNA NEGO ŠTETNA

Uvreženo je mišljenje da spadaju u namirnice koje sadrže povećanu količinu zasićenih masnoća i holesterola, kao i da njihov neumeren unos može da poveća ukupni holesterol u krvi. Ipak, naučnici sa Univerziteta u Sariju, dokazali su suprotno. Sproveli su eksperiment u kome je grupa dobrovoljaca tokom 12 nedelja bila na niskokaloričnoj ishrani i svakodnevno jela po dva jajeta. Holesterol im se nije povećao, a pošto su neki i oslabili, čak se i smanjio. To se objašnjava činjenicom da kad unosite mnogo holesterola, vaša jetra automatski izbacuje manje holesterola u krvotok, tako da njegov nivo ostaje uvek isti ili ne raste mnogo. Istina je da jedno jaje sadrži oko 300 mg holesterola, ali ono poseduje i spomenuti lecitin, koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma. Inspirisani rezultatima poslednjih naučnih istraživanja, lekari su skloni da vam preporuče jaja jednom nedeljno i to s povrćem, jer ono usporava njihovu apsorpciju. Pored toga, korisna je informacija da belance iz jajeta uopšte nema holesterola, pa se smatra idealnim izvorom belančevina pošto sadrži sve potrebne amino-kiseline u pravim količinama. Kada je reč o žumancetu, njegovo gvožđe može da zameni ono koje unesemo mesom. Nivo njegovog iskorišćavanja izrazito je velik, pa se jaja preporučuju onima koji su skloni anemiji.

Američki pevač Džastin Timberlejk priznao je u intervjuu za magazin Bon Apetit kako ima naviku da doručkuje dva puta. Njegov prvi obrok čini kombinacija vafla s lanenim pahuljicama, puterom od badema i umućenim jajetom. Potom odlazi u teretanu, a posle treninga pojede još jedno jaje ili popije proteinski šejk.

Lisnati štapići sa Zlatiborac pilećom čajnom kobasicom

2-4 porcije, 30 min., 350 din.

250 g lisnatog testa

450 g čeri paradajza

300 g zelenih maslina

100 g Zlatiborac pileće čajne kobasice

1 žumance

malo brašna

Način pripreme:

Radnu površinu pospite brašnom pa na njoj rastanjite lisnato testo. Isecite testo na trake pa ih stavite u posudu obloženu papirom za pečenje. Trake premažite umućenim žumancetom pa na njih naizmenično ređajte čeri paradajz, masline i kolutiće Zlatiborac pileće čajne kobasice. Zagrejte rernu na 190 stepeni, pa pecite štapiće oko 30 minuta.

Piše: Stefan Tošović

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.