Grožđe za zdravlje i uživanje

Izvor: Story, 10.Okt.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grožđe za zdravlje i uživanje

Bez obzira na to da li je reč o crnim, belim ili crvenim plodovima, oni u sebi sadrže mnogo hranljivih materija koje su važne za naš organizam,a pored toga imaju brojnih prednosti u odnosu na drugo voće

foto: Shutterstock

Ako želimo da detoksikujemo organizam, najbolje ćemo to uraditi pomoću grožđa. Ono podstiče mršavljenje, ali i smanjuje rizik od bolesti srca i nastanka kancera. Grožđe je izvor vitamina A, B, B6, folne kiseline, bogato je mineralima kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, selen, smanjuje nivo holesterola i triglicerida, popravlja krvnu sliku... Semenke grožđa snažni su antioksidanti koji blokiraju prerano starenje i nastanak bolesti tako što kontrolišu pojavu slobodnih radikala. Takođe, došlo se do saznanja da neki ekstrakti semenki grožđa imaju i do 50 puta veću vrednost vitamina E i C. Isto tako, poznata su antivirusna i antikancerogena svojstva ovog voća koja osiguravaju bolju cirkulaciju krvi. Kožica grožđa takođe je vrlo hranljiva i uništava ćelije raka u ljudskom telu. Ipak, plodovi i sok od grožđa ne preporučuju se osobama koje imaju čir na želucu, dijabetes, kolitis i proliv. Izbegavajte mešanje grožđa s mlekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima.

PLOD KAO LEK

Grožđe na latinskom nosi naziv Vitis vinifera, a plod je glatke teksture i slatkog, suvog ili oporog ukusa. Prozirno meso obavija kožica. U 100 grama svežeg voća ima 69 kcal, a dobar je izvor vitamina C i sadrži fosfornu kiselinu, sve vitamine grupe B, osim B12, i povoljno utiču na nervni sistem. Problem visokog krvnog pritiska možete umanjiti čašom vina uz ručak ili večeru, što smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Grožđe je, inače, idealno za jesenje dete. Ubrzava protok mokraće kroz bubrege i urinarni trakt. Deluje kao prirodni tonik, a uz to je i izrazito hranljivo. Semenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna supstanca koja deluje na smanjenje holesterola.

Od grožđa mogu da se pripreme izvrsni džemovi i želei, kao i nadev za pitu. Suvo grožđe koristi se za pravljenje slanih i slatkih jela.

RECEPT: Slatko od grožđa

Sastojci

1 kg očišćenog belog grožđa

1 kg šećera

100 ml vode

3-4 kriške limuna

Priprema

Grožđe očistite od peteljki. Operite hladnom vodom i ostavite da se ocedi. U širu šerpu stavite šećer, sipajte vodu i nek se topi na tihoj vatri. Kada se istopi, dodajte očišćeno grožđe. Šerpu malo protresite da se zrna grožđa nakvase sokom. Kuvajte na umerenoj vatri. Prilikom kuvanja stvoriće se pena koju treba skinuti. Pri samom kraju dodajte kriške limuna. Kuvajte slatko još pet minuta pa skinite s vatre.

Dok je bio guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger pokušavao je na sve načine da promoviše autohtone sorte koje rastu u toj američkoj saveznoj državi. Uključivao se u promotivne aktivnosti tokom berbe i pravljenja vina i tada je govorio da je grožđe jedno od omiljenih voća, ali i pića.

Piše: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.