Detoksikacija kao odbrambeni mehanizam tela pri odvikavanju od pušenja

Izvor: JavneVesti.com, 29.Jul.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detoksikacija kao odbrambeni mehanizam tela pri odvikavanju od pušenja

Ako ste ikada poželeli da prestanete da pušite duvan, leto je pravo vreme za to. Ne samo da smo opušteniji zbog odmora i generalne rasterećenosti u gradu, već je i klima pogodna da manje izaziva stres koji povlači sa sobom potrebu za nikotinom.

Mnogi pušači su prestali sa pušenjem kada više nije bilo drugog izbora. Da se vama to ne bi desilo, probajte snagom volje i eventualno pomoćnim sredstvima da se okanete ružne smrdljive navike.
Prednosti ostavljanja pušenja su očigledna. Naravno, prvi period odvikavanja je stresan za organizam jer je reč o zavisnosti koju treba prevazići. U trenucima zavisničke krize možete doživljavati neprijatnosti poput drhtavica i nekontrolisanog drhtanja ruku, sušenja usta i grla, osetljivosti kože, sluzokože i desni, izbijanja bubuljica na licu i telu.
Tokom tih trenutaka moguće je prevariti sopstveni organizam tako što ćete žvakati nikotinske žvake ili pušiti elektronske cigarete sa nikotinskim punjenjem. Pažljivo pratite uputstva za upotrenu tih proizvoda i ne dozvolite sopstveno zavisnosti da vas obmane. Elektronske cigarete će čak pružiti osećaj držanja cigarete u ruci, toplog dima na jeziku i slično.
Koliko su efikasne elektronske cigarete? Elektronske cigarete su uređaj, što znači da nije jeftin proizvod. Ipak, ako se odlučite da kupite elektronske cigarete, shvatićete da ćete za kratko vreme uštedeti jer nećete kupovati paklice duvanskih cigareta, a elektronske cigarete će pokriti potrebe za nikotinom i psihološku potrebu za cigaretom. Posle nekoliko nedelja pravilne upotrebe trebalo bi da se potreba za nikotinom, tj. duvanom, drastično smanji. Elektronske cigarete ne sadrže druge toksine kao duvanske cigarete, pa ne oštećuju receptore. Bivši pušači kažu da su im elektronske cigarete pomogle da bolje osećaju mirise, ne kašlju kao posle duvana, ne zamaraju se lako kao pre i druge zavisnosti su takođe manje izražene (npr. potreba za kofeinom ili slatkišima).
Zanimljivo je da i elektronske cigarete imaju nus-efekat: moguće je preterati, pošto nije reč o duvanskoj cigareti koja sagori, već se elektronske cigarete pune u rezervoar koji možete pušiti izjedna bez kočnice dok ne potrošite, a obično jedan rezervoar traje prosečnom pušaču oko nedelju dana. U takvim slučajevima elektronske cigarete izazivaju bol u unutrašnjim organima, najčešće plućima ili želucu. Visok nivo nikotina u krvi sužava krvne sudove i izaziva glavobolju. Elektronske cigarete takođe mogu izazvati dijareju ili povraćanje jer se prevelikim unošenjem nikotinske pare truje organizam i prirodno je da se od otrova brani. Ljudska bića svesno unose toksine i disajnim putevima, a primer za to su i elektronske cigarete kao imitacija duvanskih cigareta, a organizam to ne ume da prepozna pa smatra da je otrov unet digestivnim putem – zato odbrana od viška nikotina ide preko tih kanala. Elektronske cigarete treba koristiti pažljivo, mada pušači koji imaju iskustvo sa njima i duvanom tvrde da je pojava da se „prepuši“ manje izražena i manje opasna za elektronske cigarete nego za duvan. Ako ćete koristiti nikotinske žvake, žvaćite baš kako piše na uputstvu i ne prepuštajte se sopstvenom osećaju za to kako ih treba koristiti. Isto važi i za elektronske cigarete, važno je znati šta i kako koristite. Više informacija o elektronskim cigaretama možete potražiti ovde.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.