Ćirimoja - voće ljubavi

Izvor: Story, 21.Sep.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirimoja - voće ljubavi

Plod ove tropske biljke specifičan je zbog toga što raste u obliku srca, ima koru koja podseća na riblju krljušt, a u njenoj unutrašnjosti nalaze se otrovne semenke. Pored toga, ona ima osvežavajući ukus i bogata je vitaminom C

Foto: Shutterstock

Svoje mesto u grupi najneobičnijeg i najegzotičnijeg tropskog voća na planeti zauzima i ćirimoja. Zahvaljujući nesvakidašnjem izgledu, ukusu, kao i činjenici da još nije rasprostranjena na svim meridijanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << , ona umnogome intrigira ljubitelje slatko-kiselkastih ukusa. Po svom izgledu podseća na artičoku, dok je njen ukus nešto nalik mešavini ananasa, banane, papaje i jagode. Pored toga, uz ćirimoju često stoji i naziv voće ljubavi jer zreo plod izgleda kao srce.

OD HAVAJA DO ŠPANIJE

Svojevremeno su se Inke bavile uzgajanjem ćirimoje i njena postojbina su Andi. Klasifikovana je kao Anona, rod tropskog voća koje potiče iz dolina Ekvadora, Perua i Čilea. Raste na visinama od hiljadu do dve hiljade metara, a vremenom je postala popularna i u drugim krajevima sveta. Obično je dostupna u suptropskim regijama. Ćirimoju najčešće možemo videti u rukama turista koji se sunčaju na obalama Mediterana. Ovo zanimljivo voće prvi put je uvezeno u Kaliforniju 1871. godine, a zatim je postalo popularno na Havajima, da bi potom dospelo na područje Italije i Portugala. Najveći komercijalni svetski proizvođač ovog voća je Španija.

JEDE SE KAŠIKOM

Ukus ćirimoje zavisi od sorte. Neke vrste imaju ukus sličan ananasu, dok one druge poseduju slatkoću kakvu osećamo kada jedemo jabuku ili krušku. Njena kora je smeđe-zelena i veoma je tanka. Specifična je i po tome što na njoj možemo da uočimo šare slične ribljoj krljušti. Ispod kore nalazi se meso bele boje, sa crnim košticama. Unutrašnjost ovog voća sadrži 15 odsto šećera i veoma je bogato vitaminom C. Nedovoljno zreli plodovi sazrevaju za dva ili tri dana u kesi od hartije i to na sobnoj temperaturi. Oni najteži, trebalo bi da budu i najsočniji. Preporuka je da se konzumira sveža, presečena na pola, tako što se njena unutrašnjost vadi kašikom. Od plodova često se pravi džem ili žele, a ćirimoja je čest gost i osvežavajućih voćnih salata ili frapea.

OPREZNO SA SEMENKAMA

Specifičnost ovog voća ogleda se i u činjenici da njegove semenke sadrže otrov. Ljubitelji tropskog voća ne obaziru se mnogo na ovaj podatak jer u kontakt sa otrovima možete doći jedino ako njene semenke slomite ili sameljete. Sve dok ih samo odlažete u stranu, možete spokojno da se prepustite uživanju u slatko-kiselom ukusu. Koliko je opasan otrov iz izmrvljenih semenki ćirimoje, pokazuju rezultati jedne studije koja predočava da on kod čoveka može da izazove paralizu. S druge strane, ovo voće poseduje veliku količinu vitamina C koji je posebno značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva. Uz to, on ojačava kapilare, bitan je za proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, aktivira folnu kiselinu, omogućava apsorpciju gvožđa, vrši detoksikaciju jetre i aktivan je pri sagorevanju masti.

Frape sa ćirimojom i ananasom

Sastojci:dve ćirimojepolovina ananasapolovina bananekugla sladoleda od vanilelistići nane

Broj osoba: Jedna // Vreme pripreme: 7 minuta // Cena: 350 dinara

Način pripreme: Unutrašnjost ćirimoje izvaditi kašikom i odstraniti semenke. Ubaciti je u blender zajedno s ananasom, bananom i sladoledom. Dodati nekoliko kockica leda i sve izmiksati. Dobijenu masu poslužiti u čaši i ukrasiti listićima nane

Holivudski glumac Metju Mekonahi susreo se sa ćirimojom na jednom od havajskih ostrva koje predstavljaju stecište ovog tropskog voća. Američki junak akcionih filmova često se odmara na spomenutoj egzotičnoj destinaciji, a nakon što siđe sa daske za surfovanje, ima običaj da popije svež sok od ćirimoje i papaje.

Piše: Stefan Tošović

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.