Bundeva mala tajna dugovečnosti

Izvor: Story, 23.Nov.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundeva mala tajna dugovečnosti

Većina onih koji se razumeju u kuvanje i zdravu ishranu, znajući šta znači voditi računa o kvalitetu namirnica koje unosimo u organizam, nazvali bi bundevu čistim zlatom

Foto: Shutterstock, Profimedia

Bundeva ili tikva spada u jednogodišnje biljke. Stablo joj je uglasto i prekriveno oštrim dlakama, a može biti veoma dugačko, čak do deset metara, dok su listovi veliki, a cvetovi krupni i najčešće žuti. Plod je u obliku lopte, a osim u žutoj nijansi, može >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << se pojaviti i u beloj i narandžastoj boji. Ova biljka potiče sa prostora Južne Amerike gde je vekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca, dok je danas naturalizovana i rasprostranjena na svim svetskim meridijanima.

Gaji se po vrtovima i njivama, a često se može videti i kao međuusev u kukuruzu. Bilo da je kuvana, pečena, spremljena kao pire, u čorbi, piti ili u rižotu, uvek očarava finoćom ukusa i boja.  Voćni sokovi koje konzumiramo neretko se spravljaju baš na bazi bundeve. Ukus jeseni nezamisliv je bez mirisa koji se širi iz rerne dok se peku parčići ukusni poput torte, a opuštanje u društvu uz pečene i usoljene semenke prava je zanimacija.

ŠTA SVE NE ZNAMO

Energetska vrednost bundeve iznosi oko 111 kJ, odnosno 26 kcal na 100 grama. Deluje umirujuće i reguliše probavu zbog sadržaja celuloze i pektina. Sadrži širok spektar dragocenih sastojaka, a pored manje količine belančevina, ugljenih hidrata i masti tu je i čitav spektar vitamina: karoten, provitamin A, vitamin C, E, K i vitamini grupe B, folne kiseline, niacin... Bogata je i mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. U poslednje vreme beta-karoten, kojim bundeva obiluje, dobio je značajan publicitet u naučnoj literaturi zbog svog zaštitnog delovanja i mogućnosti sprečavanja stvaranja slobodnih radikala koji direktno oštećuju DNK strukture.

SAZNANJA KOJA ŽIVOT ZNAČE

U tradicionalnom lečenju plod bundeve se preporučuje kao diuretik, a takođe i obolelima od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Predstavlja dijetalnu namernicu za gojazne i dijabetičare, a prija i onima sa oboljenjima želuca i tankih creva. Koristi se kod upale jajnika i tada je treba konzumirati u velikim količinama. Delotvorna je za ublažavanje bolova od proširenih vena kako kao namirnica, tako i sveže narendana kao obloga.

Recept:

Potaž od bundeve

Za 8 osoba, vreme pripreme: 90 minuta, cena: oko 700 dinara

SASTOJCI:

 20 g pinjola 500 g bundeve 15 badema ½ kore od mandarine½ praziluka (samo beli deo) manja glavica crvenog luka velika šargarepa 3 čena belog luka veliki krompir 1 kocka za supu (bistra, ili pileća) grančica svežeg ruzmarina muskatni orahčili kari korijander mleveni šareni biber veza svežeg peršuna so vegeta 100 g pavlake malo svežeg bosiljka dvopek

PRIPREMA:

Na teflonu propržiti pinjole dok ne porumene i skloniti sa vatre. U tiganju na malo maslinovog ulja izdinstati praziluk, crni luk, šargarepu i  paštrnjak i mešati dok ne puste sokove. Za to vreme odstraniti koru sa bundeve i iseći je na kockice. Isto ponoviti i sa krompirom.

Na šporet staviti 3 dl vode u nju ubaciti badem i pustiti da prokuva. Posle deset minuta dodati sitno seckanu polovinu kore mandarine, litar vode, kocku za supu i grančicu ruzmarina. U tu čorbu staviti na kockice isečeno povrće i prethodno izdinstanu smesu. Nakon 30 minuta sve začiniti po ukusu (čili, kari, korijander, mleveni šareni biber, so, vegeta) i dodati pavlaku. Ostaviti na vatri još 10 minuta. Gotovu čorbu blendirati i u nju staviti sitno iseckani peršun i muskatni oraščić. Servirati u tanjiru uz kafenu kašiku pavlake, malo svežeg bosiljka, kockice dvopeka i pržene pinjole.

Glumica voli da svojoj ćerki priređuje razna iznenađenja, a nedavno je ispričala kako se ona najviše raduje prazniku Noć veštica. Tada od bundeva prave razne oblike, skupljaju slatkiše, ali i uživaju u druženju. Ona tokom jeseni insistira da njena naslednica konzumiraju bundevu jer je odličan izvor vitamina.

Piše: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.