Izvor: Politika, 13.Apr.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barokna arhitektura inspiracija za odeću

Kolekcije Ane Ljubinković već deset godina odlikuju upečatljive konstrukcija, jarke boje i detalji

 Ana Ljubinković je završila slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a modne skice nastale tokom studiranja pretočila je 2004. godine u svoju prvu kolekciju, prikazanu na Beogradskoj nedelji mode. Ovih dana, na istoj manifestaciji, predstavila je modele za jesen/zimu u okviru kolekcije „Armija sanjara”.

Deceniju rada u srpskoj modi koju, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najviše opterećuje to što se doživljava kao vrsta zabave a ne deo kulturne scene, obeležiće na jesen.

– Neću prirediti retrospektivu. Jubilej ću obeležiti novom kolekcijom, jer smatram da se uvek treba kretati napred – kaže dizajnerka koja se osim modela upečatljivih konstrukcija i kolorita bavila uređivanjem modnih strana domaćih i licencnih magazina.

Jedan je od pokretača Beogradskog dizajn distrikta („Čumić”), radila je kostime za filmove i pozorišne predstave, njene modele nosile su „Moje tri” – predstavnice Srbije na „Pesmi Evrovizije” 2013, a bila je deo svojevrsne srpske reprezentacije koja je prošle godine učestvovala na Londonskoj nedelji mode.

Kolekciju prikazanu na 35. nedelji mode u Beogradu dugo je spremala:

– Ideja se rodila prošlog leta, ali zbog kompleksnog procesa izrade detalja tek sada je realizovana. Prvo je bilo komplikovano naći ukrase odgovarajuće proporciji tela, a zatim je proces pravljenja kalupa i plastičnih odlivaka (po uzoru na gipsane) dodatno oduzelo vreme.

Inspiracija joj je bila barokna arhitektura sa izraženo ukrašenim fasadama i enterijerom. Ana Ljubinković smatra da mnogi dok šetaju pažnju skreću ka izlozima i zaboravljaju da je dovoljno podići pogled i otkriti pravu sliku grada.

– Potrebno nam je svima da proširimo vidike – smatra dizajnerka.

Pitamo je da li je izgradnja dizajnerskog stila karakteristične konstrukcije i jarkih boja povezano sa njenim obrazovanjem?

– Svakako da ima veze sa likovnim obrazovanjem, jer znanje iz ove oblasti primenjujem na modni dizajn. Jer, moda jeste grana primenjene umetnosti, što se često zaboravlja. Tragam za originalom u oblasti mode. U tom smislu svaki eksperiment je dozvoljen. Trend je nešto što u velikom luku zaobilazim – ističe naša sagovornica.

U borbi domaćih dizajnera u Srbiji sa sveprisutnijim svetskim brendovima, Ana Ljubinković veći problem vidi u tome što se modni dizajn ne tretira kao deo kulturne scene već kao zabava.

– Svedoci smo da se često od modnih revija pravi cirkus, poznate ličnosti u ulozi manekena dobijaju svu pažnju medija, a ime dizajnera se ni ne pomene. Nedovoljno pažnje je posvećeno i u modnim magazinima. A u Londonu, za vreme održavanja tamošnje nedelje mode ceo grad je nedeljama unapred u znaku te manifestacije.

A. C.

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.