Avantura na talasima

Izvor: Story, 04.Okt.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avantura na talasima

Kajtsurfing, jedan od trenutno najpopularnijih letnjih sportova, za kratko vreme stekao je veliki broj poklonika, i mada može biti opasan, iz godine u godinu sve je bezbedniji, pa je sve više onih koji žele da se oprobaju u ovoj disciplini

Piše: Ilija Nikitović

kajt instruktor, KITE CLUB SANDBOX


Ulcinj je ove godine postao prava Meka za kajtsurfing. Sezona zbog lepog vremena traje i u septembru, a zbog vansezonskih uslova i manje gužve, uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << su idealni kako za početnike, tako i one koji su otišli korak dalje u ovom sportu. Ipak, trebalo je da prođe desetak godina nakon što su otvorene prve škole kajtsurfinga, pa da njegovi ljubitelji iz regiona i Evrope otkriju Veliku plažu i Adu, kao idealne za taj ekstremni sport. Dvanaest kilometara duge i čiste peščane plaže i plitko more, uz obilje vetra i sunca, pružaju fantastične uslove za kajtsurfing. Kajtsurf je kombinacija vindsurfa, vejkborda, paraglajdinga i surfinga. Relativno je mlad sport, a 1997. godina uzima se kao početak komercijalizacije ove discipline. Za ovih nekoliko godina postojanja, kajtsurfing oprema evoluirala je u velikoj meri i danas je stabilna, jednostavna za upravljanje, a bezbednosni sistemi dovedeni su do savršenstva. Iako je nekada za savladavanje ove veštine bilo potrebno veliko umeće, sada je zahvaljujući školama, instruktorima i opremi sve umnogome olakšano. Ipak, ovaj sport i dalje je opasan, posebno za početnike koji misle kako sve tehnike mogu sami da savladaju. Iako deluje kao da je predodređen za mušku populaciju, važno je napomenuti i to da se veliki broj žena bavi njime.

KAKO SE UPRAVLJA? 

Kajter stoji na maloj dasci s nogama u vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode, što izgleda jednostavno, ali ujedno predstavlja i najveći izazov. Telo je jedina veza između zmaja i daske, a najveća veština jeste u tome da ih istovremeno kontrolišete, pilotirate zmajem i upravljate daskom po vodenoj površini. Kada leti nebom, zmaj stvara pogon kao avionsko krilo. Sila koja vuče zmaja, proporcionalna je njegovoj veličini. Jedro u vindsurfingu koristi silu vetra i ona se prenosi na plovilo. Međutim, kajt stvara sopstveni vetar koji je brži i time proizvodi mnogo veću silu od realnog vetra.

BEZBEDNOST

Ovo je opasan sport i zbog toga treba ozbiljno da se povede računa o ličnoj bezbednosti. Ko god želi da se bavi kajtsurfingom, mora pažljivo da prouči sva uputstva i svoju kajt avanturu započne u školi uz iskusnog trenera. Oprema je takođe od presudnog značaja i bilo bi dobro da se koristi ona novije generacije jer se svake godine usavršava. Ukoliko koristite stari kajt, svakako proverite da li na njemu imate barem bezbednosni sistem dead-man koji omogućava brzo otpuštanje celog zmaja.

VREMENSKI USLOVI I OPREMA

Kada je reč o vremenskim uslovima, najvažniji je vetar. Sa današnjom opremom donja granica brzine vetra koja je neophodna za kajtsurfing iznosi 10 km/h, dok je gornja granica 75 km/h. Od opreme potrebna vam je daska koja je teška nekoliko kilograma, krilo koje možete lako da spakujete u ranac i kontrolna šipka. Različite veličine kajtova pokrivaju spektar vetrova, od najslabijih do najjačih. Tokom kurseva obavezno je korišćenje kacige i spasilačkog prsluka.

NENAD KNEŽEVIĆ KNEZ

Crnogorac na talasima


Pop pevač Nenad Knežević Knez oprobao se prošle godine na zajedničkom odmoru sa izabranicom Tatjanom prvi put u kajtsurfingu i od tada je zaljubljenik u ovaj moderni sport.

- Probao sam kajtsurfing. Malo sam se namučio, ali uspeo sam da savladam tu veštinu. Nije jednostavno, treba mnogo znanja za ovaj sport, dugo se uči, a ja sam praktično svaki dan pomalo napredovao i na kraju mi je pošlo za rukom. Iduće godine unaprediću svoje znanje i početi još ozbiljnije da treniram – kaže Nenad.

Priredio: Danilo Mašojević

Izvor: Story.rs

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.