Stanje Prvog maja šokiralo Ministarstvo

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje "Prvog maja" šokiralo Ministarstvo

Radnici kompanije "AHA Mura Prvi maj" najavili su da će podneti krivične prijave protiv menadžmenta kompanije zbog lošeg stanja preduzeća.

Pirotski Samostalni sindikat smatra da ipak nema razloga za proteste radnika jer je pokretanjem stečajnog postupka ispunjen jedan od njihovih glavnih zahteva.

Predstavnik radnika u kompaniji "AHA Mura Prvi maj" Novica Andrejev rekao je da će krivične prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv menadžmenta zbog, kako kaže, katastrofalnog stanja u toj kompaniji koja već deset meseci ne radi a radnici ne primaju plate, biti podnete Policijskoj upravi u Pirotu.

U pirotskom konfekciji "AHA Mura Prvi maj" čijih 1.300 radnika više od deset meseci ne radi i ne prima plate, do prestanka proizvodnje došlo je nakon bankrota matične firme "AHA Mura" iz Slovenije, koja je odlukom Višeg suda u Murskoj Soboti bankrotirala, zbog milionskih dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije.

"Još uvek prikupljamo potpise radnika ali će uskoro biti podnete krivične prijave. Na taj korak su nas ohrabrili i u Ministarstvu privrede kada su videli podatke o tome u koliko teškom stanju se nalazi fabrika", kazao je Andrejev.

Predstavnike radnika primio i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koji je kazao da će opština, koliko je u njenoj moći, nastojati da pomogne bar najugroženijim radnicima, odnosno samohranim roditeljima i porodicama u kojima oba bračna partnera rade u ovoj firmi.

S druge strane, predsednik Samostalnog sindikata u Pirotu Rodoljub Ćirić izjavio je da ne postoje razlozi za proteste radnika kompanije "AHA Mura Prvi maj", s obzirom da je Privredni sud u Nišu doneo odluku o pokretanju predstečajnog postupka.

"Upravo pokretanje stečaja je bio jedan od glavnih zahteva Inicijativnog odbora zaposlenih u ovoj kompaniji što znači da nema razloga za proteste. Poveriocima će biti obezbeđen jednak tretman istog isplatnog reda i klase u postpupku reorganizacije", kazao je Ćirić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.