SEĆANJA KOJA ŽIVE Izložba povodom Dana mladosti

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJA KOJA ŽIVE Izložba povodom Dana mladosti

Izložba "Figure sećanja", kojom se obeležava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, povodom proslave njegovog rođendana i Dana mladosti, biće otvorena u ponedeljak, 25. maja u Kući cveća.

Naziv izložbe sugeriše vezu između predmeta, rituala i ljudi, kao i njihovu međusobnu interakciju, provocirajući posetioce da nađu svoje mesto u njoj.

Izložba "Figure sećanja" obuhvata period pre i posle Titove smrti, počev od 1945. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine do 2014, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu i podeljena je u tri celine.

Prva celina posvećena je štafetama koje su Josipu Brozu slate 25. maja, a koje u muzej i danas pristižu. Izloženo je oko 200 štafeta.

Pored štafeta posetioci će moći da vide i video instalaciju - kombinaciju arhivskih snimaka nošenja štafete i sletova, kao i snimaka proslave 25. maja danas sa akcentom na Kumrovec i Beograd. Njihovo pozicioniranje paralelno sa arhivskim snimcima proslave ovog datuma omogućiće sagledavanje ovog datuma u kontekstu promena nastalih u poslednjih nekoliko decenija.

U delu koji se odnosi na period nakon Titove smrti, u multimedijalnoj formi su prikazani zapisi i poruke različitih pojedinaca i društvenih grupa.

One prvenstveno pripadaju spomen-knjigama od 1982. godine do danas. Važan segment ovog dela izložbe čine i knjige utisaka sa zapisima građana, radnih organizacija, udruženja i mladih iz nekadašnje Jugoslavije, a danas susednih država i celog sveta.

Poseban segment izložbe sadrži oko dve stotine fotografija i upisa u knjige žalosti od strane šefova država, ambasadora, predsednika i građana.

Kuriozitet izložžbe predstavlja segment - "Otvoreni depo" u okviru koga će biti predstavljeni uobičajeni poslovi koje kustosi obavljaju prilikom evidentiranja i obrade predmeta. Posebno 25. maja posetioci će biti u prilici da upoznaju na koji se način štafete tretiraju u kontekstu muzeja i kulturnog nasleđa, da dodirnu štafete, ali i da podele svoja sećanja.

Specijalni program povodom obeležavanja Dana mladosti, u ponedeljak 25. maja činiće i emitovanje filmova koje je Tito gledao 25. maja, u bisokopskoj sali Muzeja 25. maj.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.