Kratki rezovi (maj 2017)

Izvor: BalkanRock.com, 22.Jun.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratki rezovi (maj 2017)

Maj objektivno nije bio baš ultra jak po pitanju singlova. Da se poslužimo malim gradonačelnikovim žargonom: nije prelivao od dobre muzike. Ipak ima tu štošta zanimljivog, naročito u prvom i srednjem delu. Prvi deo teksta mogli smo da pojačamo novom Dubiozom i Irie FM-om. Međutim, Dubioza ko Dubioza, napakovali su još jedan hit za svoju setlistu, a Irie su već debelo skrenuli sa svog iskonskog zvuka (što se već videlo u “Kliziš”) ka ovom mega modernom synthwave revivalu (ili šta >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << već) gde svi spotovi izgledaju kao da ih je režirao Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon…). Tako da ipak ne…

Edo Maajka – Dolazim i odlazim

Edo nam (već) četvrtim singlom udara debelu čežnju za novim albumom. Očigledno je da glavonji prija novi bend. Videlo se to i na Studio Morris sesijama, a naročito se primećuje ovde na snimcima sa koncerta. “Dolazim i odlazim” ima odlične gitarske radove sa apsolutnim kontrastom u refrenu gde ponovo imamo “Prži se srce moje” narodnjak varijantu i ta klackalica funkcioniše sjajno. Preko svega Dr Osmić po ko zna koji put piše dijagnozu ovih podneblja.

Infamous – Sto godina

U vreme trepa i folkerskog idj videos hip-hopa jedno odlshoolersko izdanje je pravo osveženje. I.R.S je niški duo koji je već dugo na rep sceni i fura svoju priču koju ljubitelji ove muzike znaju da cene. Polovina dua koja se odaziva na Infamous objavila je solo album pod nazivom “Beleške” i mogu vam reći da je odlično. Spot za prvi singl snimljen je po lokacijama u Nišu i, iako sam bezbroj puta prošpartao njima, u ovom videu deluju totalno kao da su iz nekog drugog grada, što je posebno interesantno.

Plastic Sunday – Ljudi oko mene

Ostajemo na lokalu. Garažni psihodeličari Plastic Sunday napravili su solidnu studijsku pauzu, a kontinuitet su održali obradom Dobrog Isaka za pesmu “Filmovi”. Konačno imamo novi autorski rad koji donosi prepoznatljivu gradsku melanholiju grada na Nišavi.

Eleven – Užurbana gomila

Šabački alternativci su, po slobodnoj proceni, i dalje jedan od najnepravednije skrajnutih bendova na sceni. Još prvi album “A moment of silence” iz 2008. bio je odličan, nastavili su još bolje sa “Težinom okova” iz 2012. i EP-jem “Randevu” 2015. Poslednje izdanje objavila je izdavačka kuća Lampshade Media i nadam se da će ovaj novi materijal pod njihovim okriljem dobiti pažnju koju zaslužuje.

Tea Break – Still waiting

Dve godine nakon objavljivanja “Something’s Wrong. Everything’s OK” EP-ja, beogradski punk-rockeri počastili su nas spotom za numeru “Still waiting”. U pitanju je klasični “live” spot i to je jedina zamerka, jer momci iz Tea Breaka umeju da urade interesantne spotove. Ovo mi nekako dođe čisto kao prespajanje ka nečemu što nam spremaju za ubuduće, pa da ne bude preveliki gap.

Svakako treba poslušati i:

Činčila – Vozdra hej (alternative/funk-rock, Sarajevo)

Sink – K.A.B.A. (Trn II) (rock/metal, Beograd)

.upset – Dark times (hard-core, Zabok)

In Absentias – Running (alternative, Zrenjanin/Beograd)

Random – Rewind (alternative rock, Beograd)

Za obožavatelje žanra:

Vrane Kamene feat. Zoran Marinković – Voda (rock/metal, Beograd)

Brkovi – Sudbina (turbo-punk/folk, zagreb)

Psihomodo Pop – Sve će biti u redu (rock, Zagreb)

Mnogi Drugi – Duboka (alternative, Zagreb/Šibenik/Posušje)

Buč Kesidi – Draga?  (rock, Pančevo)
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.