Fabrici “AHA Mura Prvi maj“ isključena struja

Izvor: juGmedia, 27.Nov.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici “AHA Mura Prvi maj“ isključena struja

PIROT Fabrici „AHA Mura Prvi maj“ isključena je struja zbog neplaćenih računa i duga koji iznosi oko 14 miliona dinara.

Prema rečima finansijskog direktora fabrike Slaviše Svilarova sada je onemogućena izrada Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji podrazumeva reprogram dugovanja prema najvećim poveriocima, koji iznosi oko 9 miliona evra.

„Na sastanku u Ministarstvu privrede kada nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ponudjen UPPR kao jedina opcija za opstanak fabrike, apelovali smo da nam se omogući uredno snabdevanje strujom i internetom kako bi konsultantskoj kući koju je izabralo Ministarstvo mogli da šaljemo potrebnu dokumentaciju za izradu UPPR-a. Sada smo u tome onemogućeni da prikupljamo i šaljemo dokumentaciju revizorima i konsultantima zaduženim za izradu UPPR-a. Valjda niko ne očekuje da možemo da platimo račun za struju jer nam je račun blokiran, kaže Svilarov.

Svilarov dodaje da očekuje da se konačna verzija UPPR-a završi do polovine decembra i da se potom do kraja godine pokrene odredjeni deo proizvodnje i radnici vrate na posao.

„Radnici su sada na prinudnom odmoru, nisu im isplaćene četiri zarade i nisu im overene zdravstvene knjižice. Reprogramom dugova bi se stvorio prostor da fabrika ponovo počne da radi, što je je poslednja nada za spas fabrike koja zapošljava 1.300 radnika- kaže Svilarov.

Ovo preduzeće ne radi od kraja septembra kada je počeo štrajk a onda i štrajk gladju grupe radnika zbog neizvesne sudbine fabrike posle stečaja u Kompaniji „AHA Mura“ u Murskoj Soboti u Sloveniji, neisplaćenih plata i neoverenih zdravstvenih knjižica. Ministarstvo privrede je ponudilo izradu UPPR-a i izabralo konsultantsku kuću koja će da uradi plan reorganizacije ove konfekcije.

U septembru 2012. godine engelesko-slovenačka kompanija “Aha grupa“ kupila je tri proizvodne hale pirotskog “Prvog maja“ za 2,1 milion evra. Od države je na ime subvencija dobila 6,6 miliona evra, odnosno 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

(kraj)paz

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

“Prvom maju” isključena struja

Izvor: OkRadio.rs, 27.Nov.2014

Fabrici “AHA Mura Prvi maj” iz Pirota isključena je struja zbog neplaćenih računa i duga koji iznosi oko 14 miliona dinara. Prema rečima finansijskog direktora fabrike Slaviše Svilarova sada je onemogućena izrada Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji podrazumeva reprogram...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.