U Srbiji bi svi da budu svoje gazde, evo kako

Izvor: Mondo, 15.Jun.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji bi svi da budu "svoje gazde", evo kako

Poslednja istraživanja pokazuju da su građani Srbije veoma naklonjeni ideji pokretanja sopstvenog biznisa. Evo odgovora kako da to i učine...

Foto: MONDO, Mario Milojević

Čak 80 odsto građana želi da uplovi u preduzetničke vode i bude „svoj gazda”, dok više od 70 odsto hoće da „stvori nešto” ili „ostvari svoj san”. Preduzetništvu su najskloniji srednje obrazovani ispitanici, stari između 18 i 29 godina, i to više muškarci nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << žene.

Međutim, iako ideja pokretanje sopstvenog biznisa zvuči primamljivo, istina je da poslovanje u ovom sektoru nosi brojne izazove.

Prvi sa kojojm preduzetnici i vlasnici malih firmi susreću jeste kapital – najpre početni, a kasnije i obrtni. Kako se većina preduzeća iz ovog sektora u finansiranju oslanja na banke, odabir prave ponude i finansijskog partnera često se navodi kao presudan momenat za uspeh.

Dobru od nepovoljne ponude najlakše je razlikovati po nekoliko ključnih parametara.

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu – Prvi savet budućim vlasnicima malog biznisa je da se odluče za banku koja odobrava prekoračenja po tekućem računu, i na njih ne naplaćuje ili naplaćuje minimalnu kamatu. Firme neretko povuku dodatna sredstva sa računa kada im kasni neka uplata i da ne mogu drugačije da namire tekuće obaveze.

Kamate i rokovi otplate za kreditiranje malih, srednjih preduzeća i preduzetnika - Pre konačnog odabira banke, trebalo bi proveriti kakve vrste kredita, kamate i rokove otplate nudi.

eBanking – Ova usluga omogućava pristup novčanim sredstvima uvek i sa bilo kog mesta. Često pravi razliku između pravovremenog i nepravovremenog reagovanja, a nosi i brojne uštede u provizijama.

Besplatno savetovanje – Izuzetno važna stavka za vlasnike firmi, bez mnogo iskustva. Za njih je svaki savet dragocen, a posebno onaj koji mogu da dobiju besplatno od zvaničnog predstavnika finansijske institucije.

Naravno, uvek je dobro proveriti da li banka nudi i neke dodatne pogodnosti koje se odnose na dostavljanje izvode, platni promet, SMS obaveštenja sve one male detalje koji mogu znacajno da doprinesu ustedi i vremena i novca i pojednostavljenju svakodnevnog poslovanja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.